Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fullt förtroende för försvarsministern

Svar Den 19 september gjorde Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna gemensam sak och röstade för en misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist. Bakgrunden till detta ligger i det säkerhetshaveri som uppstod på Transportstyrelsen när myndighetens generaldirektör bröt mot lagen. Men trots att försvarsministern inte haft ansvar för Transportstyrelsen eller ansvar för myndigheten med tillsyn så väckte ändå högerpartierna en begäran om misstroende mot honom.

Fakta är att när försvarsminister och statssekreterare blev informerad av Försvarsmakten 2016 om Transportstyrelsens lagvidriga IT-hantering (outsourcing var redan genomförd 2015) ställde man fråga om det krävdes beslut av minister eller regeringen. På den frågan svarade Försvarsmakten nej, man hade redan vidtagit nödvändiga åtgärder för att minimera skada. ÖB Micael Bydén har också redovisat att informationen inte har haft någon konsekvens för försvarets samlade operativa förmåga.

Centerpartiet och Liberalerna som tidigare i somras varit beredda att rösta för ett misstroende mot Hultqvist konstaterade att den sakliga grunden för detta hade fallit, och valde därför att avstå i omröstningen. Även tidigare försvarsminister Mikael Odenberg (M) har vid upprepade tillfällen framfört stark kritik angående misstroendeförklaringen mot Hultqvist.

Med Peter Hultqvist som försvarsminister har vi vänt utvecklingen i försvarsmakten, stärkt Sveriges försvarsförmåga och återinfört värnplikten.

Försöket från de tre högerpartierna M, KD och SD att fälla Hultqvist misslyckades helt och han är fortsatt landets försvarsminister som också uppbär ett stort förtroende i vida kretsar utanför riksdagen. Sverige har i dag ett försämrat säkerhetsläge i vårt närområde. Sedan socialdemokraterna och miljöpartiet bildade regering 2014 har försvaret fått en ny inriktning. Försvarsmaktens operativa förmåga att försvara landet prioriteras och cirka 17 miljarder kronor har tillförts försvaret. Det är en tydlig investering i Sveriges säkerhet. Med Peter Hultqvist som försvarsminister har vi vänt utvecklingen i försvarsmakten, stärkt Sveriges försvarsförmåga och återinfört värnplikten. Dessutom har försvarsministern medverkat till en bred politisk överenskommelse om försvaret.

Till skillnad från Lotta Olsson (M) (NA 20/9) så har jag fullt förtroende för försvarsminister Peter Hultqvist och det arbete han utför.

Eva-Lena Jansson (S), riksdagsledamot, Örebro län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel