Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullt ös, meningslös

Annons

Råare än en ”Biff tartar” och blodigare än en ”Bloody Mary”, fullmatad med kulor och krut, one-liners och explosioner som vid blotta åsynen bränner bort dina ögonbryn. Ja, det är på detta sätt jag helst ser mina filmer serveras.Fart och fläkt har alltid tilltalat mig, inte minst inom filmens värld. Ända sedan jag var en liten knodd och pappa introducerade ”Star wars” för mig och brorsan, har actiongenren legat varmt om hjärtat.

”Terminator”, ”Star wars”, ”Indiana Jones”, ”Mad Max”, ”Gladiator”, ”Lethal Wepon”, Sergio Leones trilogi om mannen utan namn, ”Batman the dark knight”och så klart ”Die hard” är alla riktiga nagelbitare där spänningen är på topp. Adrenalinet skjuter i höjden i takt med att slutstriden närmar sig och nu när godispåsen tagit slut och naglarna bitits ned till själva banden sitter man som på nålar, på god väg att vibrera ur fåtöljen av ren eufori.

Med tiden tycks dock actiongenrens glans ha bleknat. Ofta saknar nysläppta actionrullar både finess och nerv. Något man kompenserar för med explosioner, skrikande människor och ännu mer explosioner. och skrikande människor. Allt för ofta känns det som att regissörernas konstnärliga frihet begränsas av Hollywoods ramar. Filmerna ser likadana ut, låter likadant och handlar i stort sett om samma sak. Allt för att nå den stora massan och för att tjäna maximalt med pengar. Filmerna ser visserligen bättre ut än någonsin men själva innehållet är tunnare än brorsans mustasch.

Vilket är synd eftersom superhjältefilmerna, som just nu dominerar actionhyllan, i grunden har ett väldigt bra material att utgå ifrån. Men när en regissör vill förändra den karaktärslösa Hollywoodformen och faktiskt göra något eget utav filmen känns det som att hans/hennes idéer ofta skjuts ned.

Men som tur är finns det undantag. Nicolas Winding Refn är ett exempel på detta. Har ni inte sett filmen ”Drive” än så gör det. Inte bara är det en bra action utan kanske också årets bästa film, alla kategorier. Med ”Drive” visar Nicolas Winding Refn att action kan vara så mycket mer än endast hjärndöda explosioner.

Mer läsning

Annons