Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fullt på USÖ-akuten

Ingen plats för patienterna. Personal inringd på övertid. Vid flera tillfällen under juli har USÖ-akuten varit tvungen att omdirigera ambulansen till Karlskoga.

– Patienttrycket är ganska hårt för närvarande, säger tillförordnade klinikchefen Åke Gustafsson.

Inför sommaren 2012 var USÖ ute i god tid och rekryterade sjuksköterskor. Men trots att det därför inte varit svårt att anställa sommarvikarier har akutkliniken vid flera tillfällen varit tvungen att ringa in extra personal.

– För det som går att planera i förväg har vi haft förhöjd beredskap, men det här är en verksamhet som pågår 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året och det är näst intill omöjligt att vara bemannad för alla eventualiteter, säger Gustafsson.

Färre platserDet har varit vid större olyckor extrapersonal behövts, som vid krocken utanför Pålsboda i fredags.

Ett annat problem för akutmottagningen under sommaren är att antalet vårdplatser på sjukhuset är neddragna. Det har lett till att det ibland saknats platser att slussa patienterna vidare till.

– Vi har ett möte varje dag vid lunch där vi stämmer av var det finns platser på sjukhuset, säger Åke Gustafsson.

”Rätt” patienterPlatsbristen har inneburit att ambulanspatienter flera gånger varit tvungna att dirigeras om till Karlskoga lasarett.

– Vi har försökt ordna att det i så fall blivit patienter från västra länsdelen som har fått åka dit, säger Åke Gustafsson.

NA har fått signaler från anställda på USÖ att situationen är mycket jobbig för personalen. De anställda sliter hårt för att patienterna ska ha det så bra som möjligt. Åke Gustafsson håller med:

– Ja, det är en ansträngd situation just nu. Våra anställda gör ett fantastiskt jobb.