Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fult med sfär-ord?

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Lufthavet som omger jorden kallas för atmosfären. Den består av en blandning av gaser med huvud-ingredienserna kväve och syre. Det skikt av atmosfären som ligger närmast jorden kallas för troposfären. Det är här som nästan allt av det vi i dagligt tal kallar väder finns. Här bildas moln och nederbörd på grund av att luften har en utpräglad omröring i vertikal led.

Temperaturen avtar med höjden tills vi kommer 10-15 kilometer upp, till nästa skikt, stratosfären. Här strömmar luften nästan inte alls vertikalt men mycket fort horisontellt. En mycket viktig komponent i stratosfären är ozonlagret, det är detta som skyddar oss från den farliga ultravioletta strålningen. I stratosfären ökar temperaturen igen ju högre vi kommer. Nästa lager heter mesosfären. Det börjar på ca 50 km höjd och här avtar temperaturen igen. Som lägst blir det vid dess övre gräns ca 80-90 km upp, där det är runt -90 grader.

Ovanför detta kommer termosfären som sträcker sig upp mot 400 km. Temperaturer upp mot 1200 grader förekommer här, där s.k. jonisering av molekyler förekommer, vilket vi kan observera som t.e.x norrsken, denna del kallas därför jonosfären. Atmosfären har ingen direkt gräns utan har en kontinuerlig övergång ut i tomma rymden, denna övergång kallas exosfären.