Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Funktionshindrad fast i lägenheten när hissen strejkar

På grund av att jag måste ha permobil så har det inte varit möjligt att få hjälp av varken kommun eller landsting, att ansöka om ett funktionsgarage. Då blev enda möjligheten för mig och min fru att söka bostad med hiss eller markplan.

2015 fick vi en 3:a på 4:e våningen i Baronbacken där kravet i vårt sökande varit hiss, eftersom vi har funktionsnedsättningar och permobil inne i bostaden. I dag nu när vi bott i 3:an sedan 2015 så har hissen varit ett måste för både mig och min fru.

Om ingen hiss fungerar och om jag eller någon mer i trapphuset har behov att komma ut och vara självständiga, hur ska det i så fall gå till med en hiss som ständigt går sönder? Permobiler är inte optimala för trappor.

Öbo har, bara från mig, fått cirka 7-9 anmälningar, plus lika många direkt till hisscentralen om att hissen gått sönder. Man väljer att laga och byta ut delar men samma sak sker om och om igen. Visst kostar en hiss pengar, men måste allt braka samman innan helt nytt kan byggas?

Jag och min fru trivs verkligen i vår bostad men vi vill kunna ta oss ut utan att hissen sätter stopp och att trappor är ett problem.

Medicinsk förtur finns men är inte berättigad då jag redan nu bor i godkänd bostad med permobil i bostaden. Hur tänker man då?

Sen följdfrågan blir, brandsäkerheten, och hur tar jag enklast tar mig ut om det brinner?

”Mickael A”

Örebro

Beroende på var i huset det brinner kan det vara bättra att stanna kvar i lägenheten, än att bege sig ut i trapphuset.

Svar direkt:

Vi har full förståelse för att en hiss som inte fungerar påverkar dina möjligheter att ta dig till och från din bostad. Under det senaste året har hissen där du bor felanmälts en handfull gånger och vår entreprenör har varit på plats inom skälig tid och utfört de reparationer som krävts. Tyvärr så är flera av dessa driftstörningar orsakade av skadegörelse på hissen.

Alla våra hissar besiktas löpande enligt gällande krav och eventuella anmärkningar åtgärdas snarast. En ny hiss är kostsamt och vi har inga planer på att byta ut den nuvarande. När det gäller brandsäkerheten är det svårt att ge ett generellt svar. Beroende på var i huset det brinner kan det vara bättra att stanna kvar i lägenheten, än att bege sig ut i trapphuset. Varje lägenhet är en egen brandcell och lägenhetsdörrarna är brandklassade.

Peter Hovlund

distriktschef Vivalla-Baronbackarna, Örebrobostäder AB

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel