Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fuskexperter granskar Kommunfastigheter

Två specialister på ekobrott och korruption kallas in för att granska Kommunfastigheter, KFÖ. Michael Sander, chef för förvaltarna, kommer delvis att byta arbetsuppgifter. Beställarna får inte längre ta emot luncher, middagar och gåvor.

NA har i en serie artiklar granskat Örebro kommuns fastighetsavdelning, KFÖ, och hittat flera systemfel och brister. I går beslutade en enig fastighetsnämnd att KFÖ ska granskas ordentligt.

Omfattande

Utredningen blir omfattande. I direktiven står att granskningen både ska titta på systemet och enskilda beställare ”för att kunna utesluta eventuella jäv, mutor eller oegentligheter i annan form.”

– Man kommer att gå väldigt noggrant till väga. Vi vill vända på varenda sten. Förekommer det oegentligheter inom verksamheten så måste vi vidta åtgärder. Då måste vi ha bevismaterial, sa Åsa Bellander till politiker och tjänstemän i går.

Efter NA:s artiklar har personer hört av sig till henne med tips om vad de bör granska närmare. Det kommer att finnas med i utredningen. Åsa Bellander uppmanade politiker och tjänstemän att kontakta henne om det kommer in fler tips.

Inte längre okej

Vissa rutiner har redan förändrats på KFÖ. Att bli bjuden på luncher och middagar är inte längre okej. Nolltolerans gäller, om det inte har godkänts av ledningsgruppen. Andra rutiner kommer att ses över. Men sedan vill Åsa Bellander invänta utredningen som väntas bli färdig i oktober.

– Då ska vi inte vara rädda för att göra åtgärder som kan vara tuffa och besvärliga, men innan dess kan vi inte göra åtgärder ur bland annat ett arbetsrättsligt perspektiv.

Bevisa sin oskuld

Åsa Bellander berättade att medarbetarna inom KFÖ är positiva till granskningen och påpekade att det här också är en möjlighet för dem som har utpekats att bevisa sin oskuld.

Öhrlings revisionsfirma ska gå igenom ramavtalen och se om de följs.

– Vi behöver bli bättre på ett antal saker, det är uppenbart, säger Åsa Bellander.

Revisionsfirman ska också kalla in två experter. En har jobbat med ekobrott och den andra är ekonom med lång erfarenhet av att titta på korruptionsfrågor, både i Sverige och utomlands. Öhrlings ska också ”identifiera områden med förhöjd risk för ekonomiska oegentligheter”.

Vid sidan av revisionsfirmans granskning ska ytterligare en utredning göras. Den utredaren ska granska fakturor och kontrollera på plats att jobben som kommunen har betalat för verkligen har utförts. Det gäller beställningar gjorda av Michael Sander. Han kommer tills vidare inte att förvalta några egna byggnader utan ska enbart jobba som chef för förvaltarna, meddelade Åsa Bellander i går.

Fotnot: Lars Jansson, chef för byggadministrationen på KFÖ, har tidigare skriftligt meddelat KFÖ:s ekonom att ett jobb på Norrbyskolan, värt fem miljoner kronor, beställdes muntligt, vilket NA har berättat. Men efter NA:s artiklar meddelar han nu att beställningen har hittats av projektledaren.

NA:s granskning

NA har i en serie artiklar granskat Kommunfastigheter KFÖ. Du kan läsa tidningssidorna som pdf-dokument genom att klicka på länkarna nedan.