Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fy för nyfikna brukare

Annons

Det är naturligt att vårt språk förändras över tid. Däremot är det inte önskvärt att enstaka ord eller uttryck ges andra betydelser. ”Nyfiken” betecknar en negativ egenskap och betyder bland annat förveten, snokande och alltför intresserad. Felaktigt använt blir då ordet direkt kränkande. Varför inte använda ”intresserad”? Då blir det plötsligt positivt.

En annan ny benämning på människor är ”brukare”. Kommunala förvaltningar, journalister och andra använder det för personer som är i behov av hjälp i någon form. Tankarna förs lätt till ordet ”missbrukare”, vilket är direkt kränkande och definitivt inget som de hjälpbehövande ska drabbas av. Att det lär vara socialstyrelsen som hittat på beteckningen betyder inte att folk inte ska kunna tänka själva. Inom Örebro kommun säger man sig tagit bort begreppet. Det är inte sant så länge personalen fortsätter använda ordet. Heder åt de kommuner som lyckats och för journalister gäller det ju bara att trycka på lite andra tangenter. Hur svårt kan det vara?

”BG”

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel