Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fyll Kulturkvarteret med vettigt innehåll

Det nya Kulturkvarteret reser sig i rask takt mot Örebros himmel. Trots att bygget nu är i full gång – och antagligen skulle kosta mycket mer att stoppa än att fullfölja – så fortsätter debatten om dess existens.

Nyligen har det kommit förslag om att sälja huset (från Moderaterna) och att stoppa bygget (från Örebropartiet). Själv har jag varit emot Kulturkvarteret från första början. Första gången det dök upp som ett politiskt förslag var kanske för 20 år sedan. Efter det åkte det runt lite bland de politiska partierna för att till slut hamna hos den koalition som idag styr Örebro kommun. Kulturkvarterets ivrigaste tillskyndare är Lennart Bondesson (kd) som sitter i den unika positionen att han både är en viktig ledamot i kommunstyrelsen och ordförande för kulturnämnden. Närmare politikens centrum har kulturen aldrig varit förut.

Istället kunde Örebro kommun satsa på att bli världsbäst på ungdomsgårdar med spetsverksamhet …

Något särskilt tryck ”underifrån”, alltså från kulturskapare och övrig allmänhet, har det dock aldrig varit när det gäller att bygga Kulturkvarteret. Nog har det länge funnits behov hos både Stadsbiblioteket och kulturskolan att få renoverade eller nya lokaler men dessa önskningar har inte specifikt riktats mot just att bygga Kulturkvarteret.

På grund av detta bristande tryck ”underifrån” och på grund av erfarenheterna från till exempel Skellefteå och Luleå där man byggt dyra kulturhus som man sedan inte haft råd att fylla med någon vettig verksamhet, har jag vid ett flertal tillfällen hävdat att man inte borde bygga Kulturkvarteret. Istället kunde Örebro kommun satsa på att bli världsbäst på ungdomsgårdar med spetsverksamhet …

Stadsbibliotekets yta i Kulturkvarteret ska stuvas om så att en del av det gamla magasinet ändå får plats.

När det visade sig att de ansvariga på Örebro kommun hade räknat fel och hela det våningsplan som skulle innehålla Stadsbibliotekets magasin fick lov att tas bort, fick jag vatten på min kvarn. Det var fler än jag som reagerade och Måna Nauenfeldt Berger tog sommaren 2018 initiativ till ett upprop mot detta tilltag. Ett par hundra personer, varav många är kända kulturskapare i Örebroområdet, skrev på uppropet inom loppet av några dagar.

Resultatet blev ett slags kompromiss. Den går ut på att Stadsbibliotekets yta i Kulturkvarteret ska stuvas om så att en del av det gamla magasinet ändå får plats. Hur detta kommer att te sig är ännu inte allmänt känt. Men konsekvensen är känd – av Stadsbibliotekets magasinerade böcker och tidskrifter som utgörs av cirka 7000 hyllmeter så kommer endast 1900 hyllmeter att kunna flyttas till det nya Kulturkvarteret. Övriga 5100 hyllmeter kommer till stora delar att malas ner eller brännas.

Att bibliotek sorterar ut böcker och att en del av dessa går till destruktion är vanligt och acceptabelt. Men en sådan här stor bokbränning är ovanlig.

... se till att Kulturkvarteret inte blir ett gravmonument över Örebros kultur.

Trots allt detta håller jag varken med Moderaterna eller Örebropartiet. Bygget är igång, det vore dumt att stoppa det eller att sälja huset. Men med denna historia vilar ansvaret mycket tungt på ansvariga politiker att göra Kulturkvarterets innehåll till något angeläget för örebroarna, att inte slarva bort stadens kulturarv, att se till att Kulturkvarteret inte blir ett gravmonument över Örebros kultur.

Återigen är det kommunala besparingstider. Kulturen far alltid särskilt illa i sådana lägen. När den så kallade osthyvelsmodellen tillämpas, att varje del av den kommunala förvaltningen ska spara lika stor procentsats, så slår det väldigt olika. Det är en djupt orättvis modell. Eftersom kulturen förfogar över så lite pengar blir en sparad hundralapp mycket dyrare för kulturen än för exempelvis den tekniska förvaltningen.

Bygg nu färdigt Kulturkvarteret. Om det blir dyrare än tänkt så var beredd att äta upp era hattar. Fyll det med vettigt innehåll. Bevara ett Stadsbibliotek som kan värna om människors sökande efter kunskap som vi just för tillfället trodde var omodern. Stadsbibliotekets magasin kan jämföras med Amazonas regnskogar – man vet aldrig vad man där kommer att hitta som kan rädda mänskligheten. Men eldar man upp det vet man säkert att inget kommer att hittas.

Peter Ekström

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel