Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fyra av tio skiftarbetande sköterskor nära att somna vid ratten

43 procent av en grupp anställda på en sjukhusavdelning påverkades så negativt att sitt skiftarbete att de varje vecka hade problem att hålla sig vakna när de körde bil.
– Det är en väldigt alarmerande siffra, säger psykologen Pierre Mood på arbets- och miljömedicinska kliniken på USÖ.

Pierre Mood har i sin pilotstudie mätt effekten av ”inlärning av strategier för god återhämtning och sömn ” hos 35 skiftarbetande sjuksköterskor och undersköterskor på en postkirurgisk avdelning på Centralsjukhuset i Karlstad.

Schema för bättre sömnDe anställda fick ett inlärningsformulär för att förbättra sin insomning, sömn och kosthållning. Under ytterligare ett inlärningstillfälle fick de lyssna till en föreläsning och diskutera det de lärt sig. De fick också information om hur man kan pussla ihop sitt arbetsschema för att störa sömnrytmen så lite som möjligt.

Vissa av de uppmätta resultaten före inlärningen fick Pierre Mood att haja till. Särskilt att så många upplevde att de – en eller flera gånger per vecka - hade stora problem att hålla sig vakna vid bilkörning, måltider eller umgänge med andra.

Körde som zombierCirka hälften av de undersökta sjuksköterskorna och undersköterskorna pendlar till sitt arbete. Pendlartiden varierar från 30 till 60 minuter. Nästan hälften av dessa riskerade alltså att somna bakom ratten.

Pierre Mood säger att siffrorna även bekräftas i de efterföljande samtalen han har haft med dessa anställda.

– Nästan alla nickar instämmande när man pratar om de här problemen. Några säger att de kör hem från jobbet i ett nästan zombie-aktigt skick, andra förstås knappt hur de tog sig hem, berättar han.

Överraskande positivtMen siffran Pierre Mood fick fram efter inlärningsprogrammets slut är nästan lika häpnadsväckande. Då hade andelen som hade svårt att hålla sig vakna vid bilkörning sjunkit från 43 till noll procent.

– Det är det roligaste resultatet i hela studien, säger han.

Siffran noll gäller dock bara för de som hade detta problem ”en till flera gånger per vecka”. Det var fortfarande 22 procent som upplevde att de då och då (men inte varje vecka) hade stora problem att hålla sig vakna bakom ratten.

Vill testa på USÖPierre Mood är noga med att poängtera att det handlar om en pilotstudie och att urvalet är litet.

– Det handlar om 35 personer, och endast 20 av dessa har deltagit i studien fullt ut. I huvudsak graviditeter har lett till vissa bortfall.

Han skulle gärna se att studien genmfördes på fler sjukhus, exempelvis USÖ.

– Jag är väldigt nyfiken på hur det skulle gå att implementera det här på fler avdelningar.

Att det blev just an sjukvårdsavdelning i Karlstad som valdes ut för studien är lite av en slump.

– Det var de själva som efterfrågade lite mer information under en utbildning om stresshantering, säger Pierre Mood.

Fler resultat i studien

Insomningstiden sänktes från cirka 40 till 27 minuter.

Den upplevda sömnkvaliteten höjdes från 53 till 74 procent.

Andelen personer som upplevde störande uppvaknanden sänktes från 64 till 48 procent.

Entusiasmen går att förbättra om sömnkvaliteten ökar. 50 procent av de som upplevde dålig sömnkvalitet upplevde också att entusiasmen var ”något av ett problem”.

Mätinstrumentet Pittsburgh Sleep Index (PSQI) användes för att jämföra självskattad sömnkvalitet före och efter inlärning. PSQI användes vid två mättillfällen, mars och oktober 2011.