Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra meter höga snövallar

Artikel 17 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

SMHI:s väderkrönika.

Annons

Min farfar bor på Bornholm, en liten danska ö som ligger mitt i Östersjön. Min pappa åkte över någon dag före jul för att fira jul tillsammans med farfar. Han skulle ha rest hem på Annandagen, men han är fortfarander kvar på Bornholm.

Han räknar inte med att komma hem förrän nästa år. Du har kanske läst om det snökaos som råder där. Snövallarna är fyra meter höga, plogbilarna sitter fast i snön och folk sitter insnöade i sina hus. Nu har man i princip utlyst katastrofläge och man har hyrt in extra kraftfulla traktorer från Sverige för att gräva fram vägarna igen. Orsaken till att det fallit så otroligt mycket snö på Borholm är dels att områden med kraftigt snöfall passerat och dels att kalla och starka vindar över förhållandevis varmt och öppet hav har plockat upp mängder med fukt som sedan omvandlats till snöbyar som vräkt ner snö över ön.

De kraftiga vindarna har i sin tur skapat drivbildning och snön har packats hårt samman. Eftersom ön ligger mitt ute i havet finns det inget som skyddar mot de kraftiga vindarna. Och även om det finns en del skog på ön så utgörs stora delar av landskapet av åkermark. Det bidrar också till att vinden och snön får fritt spelrum att härja och bädda in allt i snö.

Annons