Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fyra platser i norra länet på lista över miljöbomber

I norra länsdelen pekas Yxsjöbergs sandmagasin, Stribergs såg, Håkansboda gruvfält i Stråssa samt Silvergruvans samhälle ut på listan över Sveriges dolda miljöbomber.

Det statliga bolaget Svevia har med hjälp av länsstyrelserna listat landets mest förorenade platser.

Länsstyrelserna bedömer att det rör sig om cirka 1  300 områden i landet som är så förorenade att de kan innebära stor risk för hälsa och miljö och därför borde hamna i den allra högsta riskklassen. Men där återfinns i dag bara drygt 900 områden.

Det framgår av Svevias rapport ”Sveriges dolda miljöbomber” som även listar de tio miljöfarligaste områdena per län.

Fyra platser i norra länsdelen

I Örebro län har Askersunds kommun flest förorenade områden, närmare bestämt fem stycken. Ytterligare ett utgörs av Kvarntorp i Kumla. Resterande fyra ligger alltså i norra länsdelen.

Ett problem är att det i första hand är den som har smutsat ner som har ansvar för saneringen, men i många fall finns det inte någon att ställa till svars, och då landar ansvaret på staten.

För lite pengar

Statens anslag till sanering av nedsmutsade områden är i dagsläget 500 miljoner kronor, vilket inte är tillräckligt enligt Marie Eriksson, chef för marksanering inom Svevia.

Förutom att mer pengar behövs, måste även saneringstakten öka anser hon. Som det är i dag kan det ta upp till 20 år att få en sanering genomförd i ett område från att larmet kom.

Naturvårdsverkets mål är att hinna sanera de värsta områdena före år 2050. Men till det krävs mer pengar, konstaterade verket i en skrivelse till riksdagen tidigare i år.

I Silvergruvan är det avfall från gruvdriften, som pågick från 1600-talet till slutet av 1800-talet, som utgör fara. Det handlar om arsenik, bly, kadmium och zink.

Även i Håkansboda handlar det om gruvavfall (arsenik, bly, kadmium, koppar, kobolt och zink).

Vid Yxsjöbergs gamla gruvområde är det beryllium, volfram, koppar och flour, samt i Striberg avfall i form av pentaklorfenol och dioxin från tidigare sågverksverksamhet som utgör risker.

Under senare år har dock en hel del saneringsarbete genomförts i länets riskområden.

Fotnot: Svevia är ett statligt bolag som bland annat sysslar med vägbyggen och marksanering. Bolaget var tidigare en del av Vägverket och hette då Vägverket Produktion.

LISTAN

Följande områden i länet

klassas som de mest förorenade:

Kvarntorp, Kumla.

Yxsjöberg sandmagasin, Ljusnarsberg.

Rosthyttan i Åmmeberg, Askersund.

Åsbro gamla impregnering, Askersund.

Johannesborg, Askersund.

Rönneshytta såg, Askersund.

Stribergs såg, Nora.

Håkansboda gruvfält Stråssa, Lindesberg.

Aspa såg, Askersund.

Silvergruvans samhälle, Hällefors.

FÖRORENADE OMRÅDEN

Länsstyrelsen räknar med att det finns omkring 3 600 identifierade områden i länet som är eller misstänks vara förorenade.

Totalt i Sverige handlar det om cirka 80 000 områden.

I Örebro län är det framför allt forna tiders bergshantering som lämnat efter sig farligt avfall i form av tungmetaller i varp-upplag och sandmagasin.

Dessutom har genom åren många gamla gruvhål använts för dumpning av sopor som inte är bra för människa och miljö.

Även gamla sågverk, som ägnat sig åt impregnering och doppning, samt massafabriker utgör stor del av riskområdena i vårt område.