Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fyra sätt att tacka av snön

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Vintern har varit lång och jag misstänker att det är därför många tidigt börjar prata om våren.

Jag hör till den skaran som längtar tills det återigen börjar bli grönt ute i naturen och vårblommorna börjar titta fram. Snön på marken passar inte riktigt ihop med den inre bilden jag har av våren och därför har jag lite extra noga synat bland annat temperaturen i prognosen. Plusgrader är väldigt effektivt att få snö och is att smälta och extra stor effekt blir det om det även under nätterna håller sig på plussidan. Då behöver inte ”onödig tid” gå åt att börja smälta det som frös under natten. Det finns två andra saker som är effektiva på att banta ner snötäcket och det är regn och solen.

Solen visar sig mer och mer och ger därför större effekt de gånger som den får lov att visa sig mellan molnen. Plusgrader och sol är nog ganska självklara faktorer för många att det tär på snötäcket men jag vet inte om det är så många som tänker på vinden. Vinden är väldigt duktig på att hjälpa till att torka upp på bland annat vägarna. Optimalt töväder är med andra ord soligt väder med plusgrader som gärna håller i sig under nätterna samt blåsigt, gärna upp mot friska styrkor.

SMHI väderredaktion, Alexandra Ohlsson