Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fyrfaldiga världsmästaren vann vid Svampen: "Tror jag har ganska bra chanser att bli årets orienterare igen"

Tove Alexandersson kom, sågs – och vann ännu en tävling.
Den fyrfaldiga världsmästaren drog upp en ledning på tolv sekunder redan på första sträckan i mixedsprintstafetten vid Svampen – och hennes tvåmannalag med Ludvig Åhlund släppte sedan aldrig ledningen.
Nu hoppas hon inkassera fjärde titeln som årets orienterare vid den årliga galan i Ånnaboda på lördag.

Namne var krångligt – Mighty mushroom sprint relay – och tävlingsformen var ovan – två i stället för fyra lagmedlemmar som sprang två i stället för en sträcka var, och i mörker i stället för dagsljus – men segraren densamma som vanligt när orienteringslandslaget sprang mixedsprintstafett på Norr i Örebro på torsdagskvällen.

Borlänges Tove Alexandersson, som har fyra VM-titlar på meritlistan (två i orientering från Strömstad i somras, två i skidorientering), vann i par med Ludvig Åhlund, sedan den svenska världsstjärnan ryckt upp en lucka på tolv sekunder redan på första etappen och Åhlund sedan ökat ut till 37 sekunders ledning på sin andra sträcka. I mål skiljde 43 bak till Tilda Johansson och Emil Svensk på andraplatsen medan KFUM Örebros Ellinor Eriksson blev trea, i par med VM-löparen Albin Ridefelt, 47 sekunder bakom.

Hör Tove Alexandersson, Lilian Forsgren, Josefin Tjernlund och svenska förbundskaptenen Håkan Carlsson i tv-klippet ovan – och läs hela resultatlistan här.

LÄS MER: Nu samlas hela orienteringseliten i Ånnaboda: "Bra ställe att vara på"

Tävlingen var starten på ett fyra dagar långt landslagsläger som fortsätter med två träningspass på fredagen, en stafetträning med gemensam start på lördagen och en långdistansträning på söndagen. Alltihop i Ånnaboda, där den svenska orienteringsgalan avgörs på lördagskvällen.

Där ska åtta priser delas ut – bland annat det prestigefyllda årets orienterare, som delats ut sedan 1948 och som just Alexandersson tilldelats vid tre tidigare tillfällen. I tv-klippet ovan berättar hon att hon tror att hon har goda chanser att få priset en fjärde gång.

LÄS MER: Här hyllar orienteringsstjärnorna Regborn – som banläggare: "Gjorde en tabbe som jag grämer mig för"

Örebrolöparen Martin Regborn (som både hade ritat kartan och lagt banan till torsdagens tävling) tog EM-brons i långdistans, tre topp fyra-placeringar på EM, en sjundeplats på VM och blev åtta i världscupsammandraget i år, är nominerad till tre priser på galan: Som årets komet (med motiveringen "tog brons i långdistansen på EM och blev fyra i sprinten. På VM-sprinten blev han sjua och i den totala världscupen slutade han åtta") med Anna Bachman och Oskar Sjöberg som övriga kandidater. Som årets långdistansare (med motiveringen "EM-brons i Tjeckien") mot Rassmus Andersson och Alexandersson. Och för årets prestation som del i herrarnas VM-sprintlag (med motiveringen "en imponerande laginsats där samtliga fyra löpare var topp tio") i konkurrens med Jerker Lysell och Alexandersson.

LÄS MER: Efter supersäsongen: Regborn kan ta storslam på orienteringsgalan

Nominerade till orienteringsgalan (till priset som årets orienterare presenteras inga nomineringar):

Årets junior: Isac von Krusenstierna, Johanna Öberg, Simon Hector.

Årets komet: Anna Bachman, Martin Regborn, Oskar Sjöberg.

Årets prestation: Jerker Lysell, herrarnas VM-sprintlag, Tove Alexandersson.

Årets sprinter: Gustav Bergman, Jerker Lysell, Jonas Leandersson.

Årets medeldistansare: Gustav Bergman, Helena Jansson, Tove Alexandersson.

Årets långdistansare: Martin Regborn, Rassmus Andersson, Tove Alexandersson.

Årets stafettlag: Damerna på EM, herrarna på VM, herrarna på JVM, sprintstafetten på VM, Södertälje-Nykvarns tiomilalag (herrar).