Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fyrklövern såg utvecklingen i Kumla redan för flera år sedan

Genmäle på debattartikeln ”Myndigheter samverkar för ett tryggare Kumla” av Socialdemokraternas ledamöter i Socialnämnden i Kumla i NA söndag 25 juli.

Lite märkligt att skriva en debattartikel om arbetet med tryggheten i Kumla som alla partier i Socialnämnden är överens om och driver på samma sätt. Det man däremot missar i artikeln är införandet av ordningsvakter som är en punkt från Fyrklöverns (C+L+MP+KD) budget 2021 som nu genomförs av majoriteten.

Fyrklövern såg denna utveckling med ökad otrygghet för flera år sedan och vi har sedan dess bland annat föreslagit ordningsvakter. Under budgetfullmäktige så sent som i november 2020 förstod inte majoriteten vad vårt förslag till trygghetsskapande åtgärder innebar, för att bara två månader senare presentera Fyrklöverns förslag som sitt.

Enligt den information vi har fått så har det blivit lugnare i Kumla efter införandet av ordningsvakter. Det är viktigt att påpeka att ordningsvakter inte utför någon myndighetsutövning utan deras arbete ska vara trygghetsskapande samt förmedla relevant information till polisen i deras förbyggande och direkt operativa arbete.

I grunden är detta beslut ändå ett steg i fel riktning, ska erkännas. Ordningen på våra gator och torg skall utföras av polisen och ingen annan.

Däremot saknar polisen i dag de resurser som krävs för att upprätthålla ordningen och då måste den kommunala sektorn kortsiktigt träda in för att våra medborgare ska känna sig trygga.

Skattemedel i kommunen ska framför allt gå till vård, skola och omsorg och inte till ordningsskapande åtgärder på gator och torg.

Jan Engman

2:e vice ordf. Soc. nämnden (C)

Christian Liljenhed (L)

Carina Riberg (MP)

Albin Hellström (KD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel