Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gå inte utklädd och med låtsasvapen

Gå inte runt halloweenutklädd med låtsasvapen. Förutom det olämpliga i att skrämmas kan det också vara direkt farligt för den utklädde själv, varnar polisen.

Runt om i landet rapporteras om utklädda halloweenfirare, en del med vapen, som upplevts som hotfulla efter den tragiska skolattacken i Trollhättan. Polisen har larmats och tvingats att ingripa vid flera tillfällen.

- Polisen måste kontrollera alla larm om de verkar misstänkta, säger Martin Lundin, kommissarie vid polisens nationella operativa avdelning (NOA).

Förutom det olämpliga i att skrämmas kan det också vara direkt farligt om låtsasvapen hör till utstyrseln, förklarar han. Polisen måste ta larm om beväpnade människor på stort allvar. Om det inte direkt går att avgöra om det är på skoj måste polisen kontrollera noga, och avvisitera den som verkar misstänkt.

Fast för den som bara klätt ut sig för att gå på fest kan det vara svårt att fatta att polisen inte förstår skojet.

- Följer man inte polisens anvisningar, vilket kan vara lätt hänt då man inte förstår allvaret eftersom det är ett skämt, så kan det bli farligt, säger han.

Poliser har rätt att ta till våld, och till och med använda skjutvapen, mot den som inte låter sig gripas. Särskilt om andra människor kan vara i fara.

- Det finns en reell risk att skadas själv om man uppträder hotfullt, säger han.

Vapenattrapper kan se förvillande riktiga ut.

- Soft airguns till exempel, de är ett otyg. De går inte att skilja från ett riktigt vapen. Svärd kan i bland vara lättare att skilja på om de är gjorda av plast, säger han.

Han vill uppmana halloweenfirare att tänka efter lite innan de beger sig ut maskerade och utklädda med vapenattrapper.

- Hemma kan det vara okej, men spring inte ut på stan. Särskilt inte nu, säger Martin Lundin. (TT)