Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gallrar för friluftslivet

Kommunens tätortsnära skogar i Fjugesta gallras för tillfället. – Vi sköter dem utifrån andra premisser än de skogar som skall ge avkastning. Virkesproduktionen kommer i andra hand, berättar miljösamordnare Thomas Kullberg.

Annons

En skogsmaskin från TM skog på uppdrag av Sydved och Lekebergs kommun har under de senaste dagarna gallrat och underröjt i skogen vid Bergsgatan mitt emot Sparbanksbörsen, söder om Bergavägen.

– Vi vill ha skog i alla åldrar för att ha en trädbevuxen yta hela tiden, säger Thomas Kullberg.

Sköts på speciellt sätt

Skogen invid det här bostadsområdet är ett exempel på tätortsnära skog som sköts på ett speciellt sätt. I skötselplanen står det att trädkontinuiteten skall bibehållas med hänsyn till friluftslivet och det gäller att främja jätteträdsutvecklingen av främst ek.

– Eken fyller många funktioner och hyser otroligt många arter, närmare 1 500. Vi sparar mer lövträd för det skapar oftast en bättre karaktär på området och gynnar djurlivet, förklarar Thomas Kullberg.

Dessutom sparas ofta sälg som med sin tidiga blomning gynnar olika pollenerare men även hyser många olika arter. Andra skötselåtgärder är att låta enstaka grova tallar utvecklas till evighetsträd.

Oftast privatägda

De tätortsnära skogarna i Hidinge, Lanna och Mullhyttan är oftast privatägda. Men det finns även kvartersnära skogar i kommunens skogsbestånd och här kommer ofta önskemål från villaägare om att träd intill tomtgränsen skall tas bort. Främst handlar det om att få mer ljusinsläpp på den egna tomten.

– De får framföra sina önskemål och sedan gör vi en bedömning. Vi försöker hålla en generell linje. Man kan ju inte tillfredsställa alla, säger Thomas Kullberg.