Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Galna maran: Spring 444 varv på Svampens topp

444 varv – runt Svampens utsiktsdäck. Där har ni utmaningen i Örebros nya maratonlopp.

Löpare med anlag för att bli yr? Då är inte det här tävlingen för dig. Den 30 april 2016 arrangerar föreningen 114Sport ett maratonlopp på Svampens topp.

För att få ihop distansen – 42 195 meter – krävs cirka 444 varv runt utsiktsdäcket på det 58 meter höga vattentornet.

– Jag har tänkt på det här ganska länge, och en dag när jag skulle äta lunch på Svampen tog jag med mig mäthjulet och gick ett varv på utsiktsdäcket. Jag fick ihop 93 meter, men då gick jag längst in och vi kommer att springa lite längre ut, så varvet blir cirka 95 meter, säger Ola Nordahl, som är initiativtagare och arrangör.

Nordahl arrangerar sedan tidigare maratonlopp inne i Tybblelundshallen i Örebro, ett förra vintern och tre den här säsongen. Att springa uppe på Svampen blir ändå något annat än att göra det på en löparbana, menar han, inte bara för att varvet är knappt hälften så långt som inne i friidrottshallen.

– Dels blir det helt platt där uppe, utan doserade kurvor. Dels är det helt runt, utan rakor. Jag tror inte att det blir någon bana man kommer slå personligt rekord på, säger Nordahl.

Vilken typ av löpare tror du lockas av det här?

– Vi har en klick som kommer på alla våra lopp, och de vill nog vara med här också. Men sedan finns det nog några som lockas av att det är så udda, också. Det gäller nog att skynda sig att anmäla sig när platserna släpps.

Är det risk att man blir yr?

– Nej, det tror jag inte. Det blir man inte i små idrottshallar, och här är det dessutom en byggnad i mitten som borde ta bort den känslan.

Måste man vara galen för att göra något sånt här?

– Nej, faktum är att många tycker att det är lättare att springa långlopp när det är många varv. I början kan det vara jobbigt, men när man börjar bli trött är det skönt att kunna ha support var 100 meter. Just det här blir speciellt eftersom det är helt runt, då blir inte varje varv lika tydligt, och man kanske inte tänker på var man är. Och blir man trött går det ju att titta på utsikten.

Hur många får plats?

– Vi räknar med runt 50 löpare. Det finns en säkerhetsmässig begränsning i att max 150 personer får vistas på toppen av Svampen samtidigt, på grund av brandrisken, och restaurangen ska ha öppet som vanligt under loppet. Och så gäller det att alla ska få plats att springa. Men faktum är att det blir ganska brett, bredden vi kan utnyttja motsvarar tre–fyra löparbanor.

Förutom marorna på Svampen och i Tybblelundshallen kommer 114Sport också att arrangera en ”backyard ultra” midsommarhelgen 2016, den andra i sitt slag i Sverige.

Konceptet går ut på att löparna springer en bana på cirka sju kilometer med start varje hel timme, och de som tar sig runt under timmen får fortsätta nästa timme. Och nästa … Världsrekordet ligger på 49 timmar. I det första svenska loppet, i Lur utanför Tanumshede förra sommaren, vann Enköpings Christer Tinnerholm på 30 timmar.

– Vi kommer att ha tävlingscentrum på Kvinnerstagymnasiet. Det blir ett varv med minst 50 procent stig, några kilometer grusväg och lite asfalt, säger Nordahl.

Anmälan till loppen öppnar i helgen.