Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Game of Thrones i SD:s Sverige

Sverigedemokraterna har länge drivit frågan om att införa produktionsincitament för att öka antalet inspelningar av film i Sverige. Vi var först av riksdagspartierna att föreslå det skarpt i en motion för flera år sedan. Därefter har parti efter parti anslutit till vår linje och i dag finns det en bred enighet i riksdagen om betydelsen av att införa produktionsincitament – ändå händer det ingenting. Svenskt kultur- och näringsliv får betala priset när regeringen prioriterar makten framför allt.

I december 2017 släppte Tillväxtverket och Svenska Filminstitutet en rapport på området. I rapporten kommer man fram till att Sverige missgynnas i den internationella konkurrensen och att detta urholkar kapaciteten och kompetensen inom svensk filmproduktion. I rapporten föreslås att Sverige snarast inför 25 procents rabatt på filminspelningar i landet för att stå sig mot andra länder, då Sverige snart är enda land kvar i Europa utan produktionsincitament på plats.

Gotland var en tilltänkt inspelningsplats under 30 dagar för serien ...

Sverige har redan gått miste om ett betydande antal svenska och internationella filmprojekt på grund av konkurrensnackdelar. Detta trots att Sverige har intressanta miljöer, god infrastruktur och den kompetens som krävs för filmproduktioner i världsklass.

Med en genomtänkt och vaken kulturpolitik från regeringens sida kunde Sverige fått hit exempelvis HBO:s storserie Game of Thrones. Gotland var en tilltänkt inspelningsplats under 30 dagar för serien, men man valde till slut bort Sverige i konkurrensen med andra länder, bland annat på grund av avsaknad av produktionsincitament.

Det finns också många andra positiva följdeffekter av produktionsincitament för filminspelningar. Det handlar om chanser att skapa arbetstillfällen, regionalekonomisk nytta samt bidra till kapacitet och kompetens inom svensk filmnäring. Tillströmning av internationella turister till platserna för internationella filminspelningar har också en stor potential.

Anledningen till varför Sverige inte inför produktionsincitament är januariavtalet. Kultur- och demokratiminister Amanda Lind har själv erkänt det. Det lapptäcke till politisk konstruktion som januariöverenskommelsen är har blivit till en våt filt som ligger över kultur-Sverige. Nu måste regeringen och Amanda Lind tydliggöra konkret när och hur produktionsincitament ska komma på plats.

Jonas Andersson

Sverigedemokraterna, ledamot i kulturutskottet

Aron Emilsson

Sverigedemokraterna, kulturpolitisk talesperson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel