Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Game on - ungdomar möttes i kyrk-lan

Turneringar, filmvisning, seminarier och så andakt. Men framför allt gemenskap runt ett intresse: dataspel. Det är kyrk-lan i Lundhagskyrkan i Örebro.

Annons

Gympaskor för nästan 100 ungdomar är det första som möter besökarna i entrén till Lundhagskyrkan vid Hovsta i Örebro den här helgen. I snart 20 år har kyrkan arrangerat kyrklanet för dataspelande ungdomar under höstlovet och på torsdagen inleddes två dygn med dygnet runt-spelande för den som orkar.

– Jag har spelat i några år och det var min storebror som först deltog i kyrklanet, säger Natanael Ericson.

Natanael tycker att en stor fördel med att spela i Lundhagskyrkans lan är att han inte behöver vara tyst.

– När jag skajpar hemma på kvällen stör jag ju de andra i familjen, här kan jag bara köra på, säger han.

Det flesta av deltagarna kommer från Axberg, Hovsta och Lillån. Men det finns några andra besökare.

– Det finns en stockholmare som kommit hit för att äntligen träffa sin motspelare i Örebro, berättar en av arrangörerna Billy Blaeser som också är ideell ungdomsledare i kyrkan.

Det huvudsakliga syften med kyrklanet är just att göra något tillsammans. Därför ingår också seminarier, en gemensam middag, filmvisningar och andakt.

– Men annars är det som ett vanligt lan. Spelen är detsamma, säger Billy.

LAN

Ett LAN-party är när ett antal datoranvändare träffas för att koppla samman datorerna i ett LAN (Local Area Network, Lokalt nätverk).

Det vanligaste syftet för ett LAN-party är att spela datorspel mot varandra.

Storleken på ett LAN kan variera från två till flera tusen deltagare.

Rekordet för världens största LAN-party innehas av det svenska LAN-partyt Dreamhack som hålls på Elmia i Jönköping. Vintern 2010 sattes det senaste världsrekordet med 12 757 datorer i nätverket bekräftade av Guinness Rekordbok.