Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gamla idéer löser inte nya problem

Replik

Några funderingar efter att ha läst Lars Strömans ledare den 2 september ”Tack vare mackägaren ...”

Jag ser också servicefördelar med att en mack öppnas i Frövi men när jag läser Lars Strömans text så blir min undran:

Blir det mer skattepengar till staten tack vare nya macken i Frövi?

Ja, om Frövibilisterna ökar sitt bilåkande, annars inte. På marginalen kanske det till och med blir färre mil och mindre skatt till staten tack vare att de inte behöver åka iväg nånstans för att tanka.

Jo visst blir det fler skattekronor om vi köper mer bensin, möbler och annat men frågan är om det är såna gamla traditionella ekonomiska teorier vi behöver få läsa om i vår tid.

Tänk om Lars Ströman och andra opinionsbildare istälet kunde tänka litet utanför boxen och komma med tankar om hur vi ska få ett ekonomiskt, miljö- och klimatsmart ”nytt” samhälle som klarar välfärdens alla behov utan ökad konsumtion.

Gert Nordsten

Örebro

Svar direkt:

En bra tillväxt i ekonomin är också en förutsättning för miljövänliga investeringar.

Du kan föra ett resonemang som säger att om du lägger ner affären i Frövi, så kommer folk att handla någon annanstans. Eller om du lägger ner macken i Frövi i så köper folk bensin någon annanstans. Men vänd på det hela. Den svenska detaljhandeln omsatte 655 miljarder kronor år 2017.

Mackägaren i Frövi är en del av detta, bland annat genom den servicebutik han driver. Handel och företagande drivs av människor som ser en möjlighet. Annars hade detaljhandeln inte haft en omsättning på 655 miljarder. Tändstiften som säljs i Frövi blir till skattepengar, både för staten och för Lindesbergs kommun. När det gäller konsumtion har vi olika uppfattning. En bra tillväxt i ekonomin är också en förutsättning för miljövänliga investeringar.

Lars Ströman

politisk redaktör

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel