Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Gamla" KFUM: "Känns oschysst"

En ny förening bildas efter schismen på KFUM Örebro Friidrotts årsmöte. Uppgifter som är helt nya för ”gamla” klubbens vice ordförande Per Drageryd.

Trots att den nya klubben KFUM Örebro Track and field funnits i nästan en månad säger Per Drageryd att han inte hört mer än lösa rykten om utbrytningen ur KFUM Örebro Friidrott, när NA ringer upp.

– Vi visste inte någonting alls, men jag har hört lite rykten senaste dagarna, säger han och fortsätter:

– Om någon har haft kritik mot styrelsens arbete tycker jag att de kunde ha tagit kontakt och sagt: ”Det här fungerar dåligt.” Då hade vi fått en chans att svara på kritiken. Ärligt talat känns det lite oschysst att de går och startar en egen förening i stället. Jättetråkigt. Jag tycker att det bästa hade varit om de väntat till november och gett den nya styrelsen en chans, så vi kunnat visa vad vi vill komma med, i stället för att hetsa fram det här. Jag blir orolig för hur det blir med idrottarna, de som väljer att gå över. Det finns ekonomiska saker som ska redas ut, och så får de inte tävla på en månad på grund av karensreglerna. Och hur blir det med träningsläger som är planerade, och tränare där?

Enligt uppgifter till NA grundar sig splittringen i en falangstrid som funnits i föreningen under många år.

Den kulminerade på årsmötet den 17 mars då en grupp medlemmar försökte rösta in Per Drageryd och Antje Torstensson i styrelsen, i strid med valberedningens förslag. En kupp, menade somliga. Föreningsdemokrati, menar Drageryd.

– Jag hade fått frågan från andra medlemmar innan, om jag kunde tänka mig att ställa upp i styrelsen. Men det hela blev väldigt knepigt på årsmötet. Tydligen var valberedningens förslag ett paket, trots att det alltid är individuella val till poster i föreningar, och innan vi ens hann till votering ställde hela den föreslagna styrelsen in sin kandidatur på stående fot, säger han.

– Vi som tyckt att den förra styrelsen inte fungerat bra hade inte förberett en helt ny styrelse utan ville få in en eller två kandidater, det var vad vi planerat för.

Nu valdes Torstensson valdes till ordförande och Drageryd till vice medan ett antal poster förblev tomma och fylldes först på ett extra årsmöte den 12 april. Då valde dock Torstensson att hoppa av, och KFUM Örebro Friidrott står därför utan ordförande tills vidare.

– Det visade sig att jag inte kan lägga den tid som krävs. Om jag var ordförande skulle jag antingen bli tvungen att försumma uppdraget eller min familj, och jag vill varken göra det ena eller det andra. Så att jag hoppade av är av helt personliga skäl. Men jag kommer självklart vara kvar i föreningen, som vanlig aktiv, säger Torstensson.

– Det är svårt att fiska fram en ny ordförande för en förening med nästan 1 000 medlemmar på rak arm, men vi hoppas få fram ett namn till i höst. Tills vidare tar vi ett kollektivt ansvar i styrelsen med tätare möten, säger Drageryd.

En av huvudorsakerna till missnöjet med den gamla styrelsen var enligt Drageryd att klubben blödde ekonomiskt.

– Vi gick back 734 000 kronor förra året, och det är mycket med tanke på att omsättningen var drygt fem miljoner. Dels har personalkostnaderna blivit alldeles för höga, dels har man inte riktigt följt de policy- och styrdokument som finns utan varit lite för generös. Vi är inte i någon ekonomisk katastrofsituation, för vi hade en del pengar sparade, men vi har inte råd att fortsätta så här.

Sedan det stormiga årsmötet har två av tre anställda på KFUM:s kansli hunnit säga upp sig.

Helena Nordengren slutade i fredags och landslagslöparen Elin Östlund, som drivit ett integrationsprojekt, gör sin sista dag den 6 maj. Vad som sedan händer med projektet är inte klart.

– Vi tycker att det har varit lyckat, ett jättebra projekt, och vill absolut fortsätta, men det handlar dels om att få tag på någon som kan jobba med det, dels om ekonomi. Om folk nu lämnar för den nya klubben kanske det försvinner en del pengar, så vi får titta på vilka möjligheter vi har, säger Drageryd.

– Det är väldigt tråkigt att vi tappar Helena och Elin, men samtidigt hade vi ändå behövt göra neddragningar på kansliet på grund av ekonomin och därför är det förstås väldigt bra att de hittat nya tjänster.

Finns det utrymme för två friidrottsföreningar inom KFUM i Örebro?

– Klart det finns utrymme. Vi har ju en av de bästa anläggningarna i Sverige i Tybblelundshallen. Sedan kan det väl alltid bli lite sura miner i början, men det kommer man över.

Vad händer med de idrottare som vill lämna för den nya klubben, kommer ni släppa dem?

– Självklart. Har man fått elitstöd av oss så är det praxis att man betalar tillbaka det, men är bara det ekonomiska löst är det inga konstigheter. Då är man fri att byta förening.

Vad händer med alla era stora arrangemang?

– Vi har ju Vårruset och Gubbracet nu i maj, och det kommer inte vara några problem att arrangera dem.