Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gamla prylar får nytt värde

En cykel och basketkänga i papper och kartong, halssmycken av porslinsskärvor, en väska sydd av många blixtlås och en vinylskiva som smälts till ett fat. Det och mycket mer finns just nu på galleri Blå soffan.

Gensvaret blev brett från konstnärer när Ljusnarsbergs konstförening släppte upp en testballong och bjöd in till att ställa ut på temat återbruk.

– Vi har haft medlemsutställning i många år men ville testa något nytt, säger ordförande Wicken von Post.

Men vad är

egentligen återbruk? Utställningen visar att begreppet kan tolkas olika.

Att med uppfinningsrikedom och kreativitet tillverka något nytt av något som annars skulle ha kastats bort behöver inte automatiskt betyda att det handlar om återbruk, resonerar Wicken von Post.

– Cykeln och skon i kartong och papp är väldigt roliga grejer men inte återbruk som jag tänker på det, menar hon. För besökaren är det cykeln och skon som drar till sig uppmärksamheten allra först. Upphovsmännen är alla elever på Designcentrum i Hällefors.

– Återbruk handlar

för mig mer om att ta tillvara ett bruksföremål som får en ny nytta och kanske också med en estetiskt tanke, säger Wicken von Post.

Utställningen visar föremål som med råge svarar upp mot hennes tanke. De är både användbara och vackra.