
– Det blir som en resa i tiden att få avtäcka den här stenen, sa landshövding Rose-Marie Frebran när hon invigde Positiva Frövis senaste bidrag till orten.
För det är föreningen som städslat Staffan för jobbet, även om han och Positiva Frövis ordförande Cay Norén kivades lite om vem som egentligen tog initiativet. Men det är nu inte så viktigt. Stenen står på plats och är ett ovanligt monument som förhoppningsvis ska ge Frövi ytterligare uppmärksamhet.
Misslyckat vikingatåg
Det var för ganska exakt ett år sedan som planerna mognade till verklighet. De inblandade gav sig ut på jakt efter en lämplig sten och hittade den en bit öster om tätorten.
– Sedan har jag arbetat med den till och från under våren och sommaren, berättar Staffan Blixt.
Han bor i Frövi och arbetar som gymnasielärare i Lindesberg. Intresset för runor och runstenar hänger med sedan unga år då han tittade på de så kallade ”Ingvars-stenarna” i Sörmland. Stenar som berättar om ett misslyckat vikingatåg i österled på 1030-talet.
Innehållet avslöjar
Ristningen på den nya stenen i Frövi kan dock aldrig förväxlas med en ”äkta” runsten. Innehållet i texten avslöjar att det handlar om en sten rest 2011. Men språket och ordvändningarna är de som användes på 1000-talet.
– Det har varit ett roligt uppdrag, berättar Staffan Blixt.
Moderna runstenar är dock inget unikt, men väl ganska ovanligt. Staffan har själv en vid grinden hemmavid och det finns en annan nytillverkad vid bygdegården i Löa.