Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gammal ÖSK-tradition bakom blixtvärvningen

Blixtvärvning av Paulinho var inte bara en stor positiv överraskning. Den väcker också liv i en fin gammal ÖSK-tradition – förmågan att kunna chocka Fotbollssverige med namnkunniga nyförvärv.

Om publikintresset för årets fotbollsallsvenska varit aningen fruset så kom vårfloden med besked på fredagen. Den kom via nyheten att brassen Paulinho återvänder till Sverige.

Men inte till sin tidigare klubb Hammarby – utan ÖSK.

Jublet från Örebrosupportrarna kunde riktig höras via alla glada inlägg på na.se. Beskedet skapade rubriker och en enormt positiv energi runt klubben, inte bara lokalt utan i hela Sverige. Med värvningen kommer försäljningen av årskort säkert att ta ny fart.

Paulinho hann skapa sig ett stort namn i svensk klubbfotboll innan flytten till Sydkorea. Först tillsammans med landsmannen Afonso Alves i Örgryte. Därefter på egen hand i Hammarby.

Med viss reservation för hans fysiska status borde Paulinho vara det perfekta alternativet i ÖSK-anfallet. På alla sätt och vis. Han kan givetvis ersätta Kim Olsen om dansken behöver vila eller är ur form.

Men Paulinho har dessutom andra egenskaper än bara målskyttens. Han är snabb och teknisk med bollen vid fötterna. Därmed borde han också kunna vara ett alternativ som ytter eller offensiv mittfältare om det behovet skulle uppstå för tränaren Sixten Boström.

Klubben säger att han ”ska konkurrera på samma villkor som övriga i truppen”. Men alla spelare vet att nyförvärv av denna dignitet får speltid. Paulinhos blotta närvaro lär därför öka intensiteten på varje enskilt träningspass framöver. Det tjänar alla på. Pratet om att tillhöra tabelltoppen får plötsligt helt ny tyngd.

Sedan slutet av 1980-talet har ÖSK med ojämna mellanrum slagit till med värvningar av namnkunniga spelare som väckt stor nationell förvåning. Jag tänker på namn som Sven ”Dala” Dahlkvist (från AIK), Hasse Holmquist (italienska Cesena), Arnor Gudjohnsen (Häcken men tidigare stjärna i Anderlecht), Dan Sahlin (Hammarby) och Niklas Skoog (Duisburg och Nürnberg). Ingen av dem med familjemässig koppling till Örebro som fallit exempelvis varit med profiler som Lars Larsen och John Alvbåge på 2000-talet.

Klubben visar nu att man inte tappat förmågan till starka PR-mässiga värvningar.

Förutsättningarna för de allsvenska lagen brukar ändras under sommaruppehållet. ÖSK kunde tydligen inte ge sig till tåls.

Det är det många som tackar för i dag.