Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gammal tant vill ha större slant!

Annons

Så säger vi i Tantpatrullen? Varför det då? Jo, därför att skillnaden mellan hög och låg pension , mellan kvinnors och mäns pensioner växer. Män har i snitt cirka 7000 kr mer i pension i månaden än kvinnor. Över 300 000 har så låg pension att de lever under gränsen till EU s fattigdomsnivå. 12 800 kr i månaden. En majoritet av dem är kvinnor.

Varför blir då så många kvinnor fattigpensionärer trots att de arbetat både länge och mycket? Svaret är att pensionssystemet är konstruerat utan hänsyn till att vi har en ojämlik arbetsmarknad, där kvinnors arbete värderas lägre än ämnes arbete. Många kvinnor har dessutom både fysiskt och psykiskt tunga arbeten inom vård och omsorg, som gör att många inte orkar eller får arbeta heltid fram till pensionen. Dagens pensionssystem har raka rör mellan livsinkomst och pension. Det innebär att då kvinnor ofta har lägre livsinkomst, så har de lägre pension.

Därför kräver vi ett nytt pensionssystem, som kompenserar för en ojämlik arbetsmarknad.

Kvinnor tar fortfarande större ansvar för familj och barn och utför mycket obetalt arbete när samhället sviker. Det ger inga pensionspoäng att ta hand om sjuka barn eller släktingar! Kvinnors obetalda arbete är en vinst för samhället men en förlust för individen.

Därför kräver vi ett nytt pensionssystem, som kompenserar för en ojämlik arbetsmarknad. Pensionsgruppen, som har åtta medlemmar, styr över våra pensioner och diskuterar bakom stängda dörrar, där vi som medborgare inte har insyn. De hävdar att vi har världens bästa och ett långsiktigt hållbart pensionssystem. Det håller vi inte med om! Hållbart för vem? Inte för de som efter ett långt arbetsliv blir fattigpensionärer.

Nej! Lägg ner pensionsgruppen och återför ansvaret för våra pensionering till Riksdagen. Det är dags att göra uppror och kräva ett pensionssystem, som gör att framtidens pensionäre – våra barn och barnbarn – får en pension det går att leva på! Det får inte vara så, att är du fattig i arbetslivet blir du fattig tills du dör.

Christina Hermansson Plaçon

Tantpatrullen Örebro

Birgitta Sevefjord

Tantpatrullen Stockholm

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel