Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gänginsatsen: Polisbilar fortsätter cirkulera

När klockan passerade midnatt cirkulerade fortfarande flera polisbilar i Örebro, men ljudet av helikoptern hade tystnat.Flera gängmedlemmar uppges ha lämnat länet under natten.

Annons

Vet du mer? Har du bilder? Skicka SMS/MMS till 72019 eller mejla [email protected]

NA hade under torsdagskvällen ett team ute i Oxhagen och på stan. Runt 21.30 på torsdagskvällen var det ett stort polispådrag i Oxhagen. Flera polisbilar och en helikopter sökte i området. Även hundar ska ha sökt i området. Massor av ungdomar samlades i Oxhagens centrum, de flesta med luvorna uppfällda.

- Det är så mycket folk här. Men vad är det som händer? säger en äldre boende i Oxhagen och fortsätter:

- Den där helikoptern gör mig mycket orolig.

Polisen har under kvällen inte lämnat någon ytterligare information om vad som händer. Vid 22-tiden drog sig polisbilarna bort från Oxhagen men fortsatte att cirkulera i stor skala runt hela stan.

Klockan 22:20 stoppas flera fordon på Karlslundsgatan. Ett 10-tal personer radas upp mot väggen och visiteras. Poliser och hundar genomsöker bilarna grundligt och en person förs iväg av polisen. Nyfikna och oroliga boende flockas i fönster och i trappuppgångar. ”Olustigt”, säger en förbipasserande. Ingen av personerna som visisteras bär emblem. Nu samlas mera press på samma ställe. Riksmedierna har börjat intressera sig för Örebro denna natt.

22:45 i Varberga centrum. Polisen genomsöker ytterligare en bil utanför den stängda Tempo-butiken. Flera personer med luvorna uppfällda står och tittar på.

22:55 vid Boglundsängen. En av bilarna som genomsöktes på Karlsundsgatan kör mot stan och följs av flera bilar med många passagerare.

23:05 i Vivalla centrum. Trygghetsgruppen samlas vid busskuren. Temperaturen är nära noll grader. Föräldrar och andra frivilliga har knappt en timme kvar av sitt nattvandrarpass. Här i Vivalla har det varit en lugn kväll.

-Vi hörde att det var oroligt på andra ställen i stan. Här har det varit jättelugnt, säger en av vandrarna.

23:25 O xhagen. En ensam polisbuss åker förbi skolan i Oxhagen. Det är lugnare i centrum nu och bilen försvinner.

– Efter midnatt lugnade det ner sig. En del av gängmedlemmarna har lämnat vårt län. Några är naturligtvis kvar, säger Anders Wallin, vakthavande befäl vid Örebropolisen.

– Vi kommer att fortsätta köar den här särskilda insatsen fram till åtminstone eftermiddagen på fredagen.

En 25-årig man, som tidigare påträffades med tillhyggen, har under natten anhållits misstänkt för förberedelse till grov misshandel.

– Det rör sig inte om något skjutvapen. Men vi har ändå bedömt det som ett grovt brott, säger Andes Wallin.

Vid midnatt cirkulerade

fortfarande polis i centrala Örebro men helikoptern hördes inte mer. 

Det stora polispådraget på torsdagskvällen föranleddes av att ett stort antal medlemmar ur bland annat de kriminella nätverken Romano och X-team cirkulerade i centrala Örebro.

De var hela tiden punktmarkerade av ett stort antal poliser, som både fotpatrullerade och följde efter i bilar. Vid 18-tiden hade de promenerat från Stortorget mot Våghustorget och sedan tillbaka mot Stortorget. I anslutning till baksidan av butiken Willys på Trädgårdsgatan stoppades de av polis och placerades mot en vägg - visitationer genomfördes.

Vid 18.30-tiden kom rapporter om att delar av gänget rörde sig via Järntorget och ned mot centralstationen. Polisen var fortfarande hack i häl. På Västra bangatan splittrades gänget och hoppade in i flera fordon.

Under eftermiddagen genomförde ett stort antal tungt beväpnade poliser en razzia mot personer i bilar på E18.

Annons