Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gängmedlem misstänks för miljonrånet

Den 23-årige örebroaren ligger bakom rekryteringen av unga till det kriminella nätverket Black Cobra. I lördags hotade han sig till ett miljonbelopp vid guldsmedsrånet i Skara.

NA har tidigare berättat hur det kriminella nätverket Black Cobra bygger upp sin organisation i Örebro. Medlemmarna som värvas är oftast yngre och rekryteringen sker i förorterna.

Bakom denna verksamhet finns en 23-årig örebroare som tidigare arbetat som ungdomsledare. Nu sitter han häktad för det spektakulära rånet mot en guldsmedsbutik i Skara i lördags.

Örebropolisens presstalesman Torbjörn Carlson uttalade sig redan i onsdagens NA att de häktade personerna är kända från kriminella kretsar sedan tidigare och det är alltså Black Cobra.

Örebroare släpptes

23-åringen rånade tillsammans en 24-årig örebroare guldbutiken genom att hota personalen med en pistol. Utredare Eva Karlsson vill inte gå in på vad för sorts pistol det är.

– Den är skickad för analys nu och innan vi får svar på den har jag inte mer att säga.

Blev någon skadad vid rånet?

– Nej inte fysiskt, säger Karlsson.

Anders Johnsson är ägare till guldbutiken som rånades.

– Personalen blev chockad. Det är ett fruktansvärt brott och gärningsmännen kommer säkert aldrig förstå vilken djup skada de gör hos människorna som drabbas, säger Johnsson.

Det är andra gången på mindre än ett år som butiken rånats.

– Det går aldrig att ha ett hundraprocentigt skydd mot rån. Visst går det alltid att höja säkerheten, men frågan är till vilket pris. Vi människor kan låsa in oss och gömma oss.

Men i slutändan är det de vanliga människorna som blir lidande. Samhället måste reagera kraftfullt och gå till botten med problemet, säger Johnsson.

Flera miljoner

Pistolen som användes vid rånet hittades senare i en flyktbil tillsammans med en del av stöldgodset. Hur stort bytet blev vill polisen inte gå in på men det ska röra sig om flera miljoner enligt åklagare Björn Danielsson.

De två örebroarna häktades redan under tisdagen medan en tredje man från Uppsala begärdes häktad under onsdagen. Ytterligare en örebroare greps i samband med rånet men har nu släppts på fri fot.