Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gapet ökar mellan Sveriges fattiga och rika

Sedan 90-talet har gapet mellan fattiga och rika, ökat och i Sverige mest av EU-länderna. Den rikaste tiondelen av befolkningen ökade sina inkomster med 63 procent, mellanskikten 30-40 procent, den fattigaste tiondelen med 1,7 procent. De flesta var arbetslösa unga och invandrare.

De politiska besluten var av stor betydelse. Arvs- och kapitalskatten togs bort. Bra för de rika. Maxersättningen i A-kassan togs bort, som drabbade medelklassen. Socialförsäkringssystemet, som sedan 1985 blivit betydligt lägre. Försämring för de fattiga.

Senare togs fastighetsskatten bort och blev en avgift och jobbskatteavdraget, som mest gynnade de högavlönade genomfördes.

Allt detta medan industrierna gick för fullt med digitalisering och robotisering, som hade till följd, att fabriksjobben förändrades.

Jag har många gånger undrat vad fackens roll varit när lönegapet ökat. Dåliga förhandlare eller vadå? Företagarnas hot om att flytta verksamheterna utomlands, vilka en del gjorde.

Jag lyssnade på radions intervju med Magdalena Andersson då hon bland annat. tog upp mer samarbete med facken. När hon tillfrågades om skattehöjningar i framtiden, ville hon diskutera kapitalskatten med de andra partierna.

Vad behövs i framtiden, jo de rika och de med sina förmögenheter i skatteparadis, måste ta ett större ansvar för samhället och Sverige.

Jag tänker också på klimatomställningen, som ju drabbar både fattig och rik.

Margareta Anneborg

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel