Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Går det att förbjuda fejkade nyheter?

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

Annons

Videon som visats 100 000-tals gånger på Facebook visar hur fyrverkerier flyger hejvilt på en gata. Människor springer omkring. Det är allmänt kaos. Filmklippet, som började spridas på nyårsdagen, sägs visa hur det nya året firades in i Stockholmsförorten Rinkeby. Det är bara ett problem. Påståendet är falskt. Filmen är med all sannolikhet från en ort i Algeriet. Viralgranskaren, som jobbar med att avslöja fejkade nyheter, konstaterar att filmklippet har använts vid flera tillfällen på Youtube. Vid olika händelser av flera personer i andra städer och länder. Nu används den gamla videon igen för att vilseleda tittarna och försöka skapa en bild av ett oroligt samhälle.

Det här är bara en av många fejkade nyheter som figurerar på sociala medier. Det är återigen en fingervisning av hur mörka krafter i samhället arbetar för att uppfylla sin egen agenda. På Viralgranskaren, som föredömligt drivs av tidningen Metro, går också att läsa om falska påståenden om den svenska julen. Att SVT skulle ha klippt bort Ferdinand ur Kalles Jul, att muslimer har attackerat en julgran och att julbelysning förbjuds för att inte uppröra muslimer. Alla är falska nyheter och sprids med ett enda syfte – att svartmåla och förfölja en folkgrupp.

Under helgerna har jag plöjt genom massor av dokumentärer på tv. Bland annat har jag sett den långa och välgjorda serien om andra världskriget i fyrfärg. Den ger en bra bild av hur stämningen var i Europa och Tyskland åren före andra världskriget. Hur smutskastningskampanjer avlöste varandra och hur marknadsföring av felaktig information var en viktig del i nazisternas propagandamaskineri mot den judiska befolkningen. Därför är det med stor bedrövelse jag ser hur fejkade nyheter tar mer plats på sociala medier just nu. Hur det blir allt vanligare att folkgrupper förföljs och smutskastas.

I Sverige är det knappast möjligt att lagföra en person som sprider falska nyheter på nätet såvida det inte handlar om direkta personangrepp eller hets mot folkgrupp. Ett valår som 2018 borde det dock gå att strama upp reglerna för att komma åt dem som organiserat arbetar med att sprida vilseledande nyheter i syfte att motverka demokratin.  I Frankrike utlovade president Emmanuel Macron en ny lag för att motverka ”fake news” i sitt nyårstal. Det kommande lagförslaget ska ställa krav på vem som står bakom innehåll som publiceras. Macron vill att webbkonton som sprider falska nyheter ska kunna blockeras, och att användarkonton ska kunna stängas ner genom speciella expressdomstolar, rapporterar BBC.

Att Macron engagerar sig så starkt mot fejkade nyheter beror troligtvis på att han själv blev utsatt under presidentvalkampanjen. Det förekom felaktiga rykten om hans privatliv och att han hade hemliga konton i ett skatteparadis. Hans egna internetsida blev utsatt för attacker. Sannolikheten är tyvärr rätt stor att vi får uppleva liknande fejkade kampanjer i Sverige inför valet i september.