Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Garphyttans doldis presenterade sig för skideliten: "Hade inte förväntat mig det"

Ingen kunde rå på Marcus Hellner som visade varför han är en av Sveriges bästa skidåkare. Men den stora överraskningen kom strax bakom. Axel Ekström, Garphyttan, visade upp sig för den svenska skidvärlden med en andraplacering.

Läs också: Ebba Andersson slog Sverigeeliten – snabbast i första Bruksvallsloppet

Lukas Bauer gick ut med startnummer 222 och låg länge först på första mellantiden. Men Martin Johansson har laddat inför den här säsongen och var sugen på att dra ifrån, vilket han också gjorde. Till andra mellantiden hade han lagt nio och en halv sekund mellan sig och Bauer. Men in i mål höll det inte hela vägen för Moraåkaren.

Axel Ekström från Garphyttan, numera Östersundsbo, var inte ett tungt namn på listan men i spåret tystade han de flesta. 21-åringen var minst sagt nöjd när han nådde målfållan med dryga sekunden före Lukas Bauer.

–Jag hade inte förväntat mig det, det är väl det vanliga att säga i och för sig, men jag fick en bra start första varvet och sen tycker jag att jag höll i det bra i andra, säger en mycket nöjd Axel Ekström.

Läs också: Svenska stjärnor missar Bruksvallarna: "Vaknade med en ond hals

Marcus Hellner gick ut som 238:e åkare och redan vid första mellantiden hade han lagt 6,8 sekunder mellan sig och Ekström. Vid andra mellantiden var det +9,1 och vid mållinjen spände Hellner musklerna rejält. Han var 48,7 sekunder före tvåan Ekström in i mål.

– Det gick bra. Det kändes som ett stabilt åk och tyckte kroppen svarade ganska bra, säger Hellner efter att det var klart att ingen kunde hota skidgiganten.

– Det är svårt, det har gått upp och ner och jag har haft några sjukdomsperioder här och där så lite osäker är man ju alltid, fortsätter han.

Läs också: Petter Northugs kaxiga utspel – hånar Emil Jönsson i ny intervju: "70-80 åkare är bättre"

Det var ett styrkebesked från VM- och OS-guldmedaljören som förra året bara startade i en enda världscup. Det var på minitouren i Kanada som han slog till sista dagen och knep en tredjeplats.

– Det har varit många små sjukdomsperioder så jag har säkert haft 25-30 sjukdagar i år men träningen däremellan har funkat väldigt bra.

Utanför prispallen fanns det också resultat att glädja sig över. Martin Johansson slutade till slut på en åttonde plats, 56 sekunder efter Hellner. Men nöjd var han inte och en del berodde på det ymniga snöfallet som drog in strax innan den absoluta eliten skulle starta.

– Det var okej första tiden tills snön kom, då funkade inte åkningen efter det. Det blev stressigt och det började gå tyngre. Man började slita, säger Johansson.

– Man vill ju att tekniken ska stämma bättre. Det är något jag har jobbat med jättemycket i sommar. Jag tycker inte jag är där än, jag har svårt att få till det på skidor. Men det är bara att ladda om nu, fortsätter han.

Åsarnas Jens Burman fick se sig slagen av Karl-Johan Westberg, Borås SK, men var ändå bra med, trots att fri stil ännu inte är hans abosluta forte. Han var 54,6 sekunder efter Hellner och slutade på femte plats.

– Det var en bra genomkörare och det kändes bra ändå. Det är väl bra, men man vill ju inte vara för långt efter tidsmässigt. Tekniken satt bra, kroppen, där finns det mer att hämta men den kändes helt okej. Nu ska jag varva ner och ladda inför morgondagen, säger Burman.

Läs också: Kalla missar säsongspremiären: "Blev inte bättre och hade feber"

Resultat herrar, topp 10, 10 km fritt:

1. Marcus Hellner

2. Axel Ekström

3. Lukas Bauer

4. Karl-Johan Westberg

5. Jens Burman

6. Keishin Yoshida (JPN)

7. Anders Svanebo

8. Martin Johansson

9. Simon Andersson

10. Björn Sandström