Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Garphytteåkaren tog dubbla topplaceringar på JVM – mot två år äldre

Hon tävlade mot två år äldre.
Trots det tog Elin Schagerström dubbla topplaceringar i junior-VM i skidorientering.
Garphytteåkaren blev sjua och bästa svenska i onsdagens långdistans, och avslutade med en sjätteplats som ankare i det svenska stafettlaget.

Förra säsongen tog Elin Schagerström, 17, som kommer från Latorp men tävlar för Garphyttans IF, brons på medeldistansen i ungdoms-EM.

På onsdagen slog hon till med en sjundeplats på långdistansen i sitt första junior-VM. Eftersom orienteringen internationellt använder 17-årsgräns för ungdomar och 20-årsgräns för juniorer ställs Schagerström mot två år äldre åkare – och lyckades trots det alltså ta sig hela vägen till sjunde plats, och dessutom en position som bäst av de sex svenskarna i loppet. Hon var bara bara två minuter från medalj efter 75 minuters tävlan.

Resultatet, tillsammans med fina insatser även på sprint- och medeldistans tidigare under veckan, gjorde att Schagerström fick köra sistasträckan i det svenska laget när JVM avslutades med stafett på torsdagen. Men någon medaljfajt blev det aldrig.

Elin Lundgren tappade nämligen nästan tio minuter på förstasträckan, och växlade som elfte av de 13 lagen som var till start. Sofia Westin på andrasträckan tog en placering men tappade ytterligare fem minuter på täten, och även om Schagerström körde upp Sverige tre placeringar fick laget nöja sig med en sjätteplats (en femteplats om man räknar bort det ryska andralaget). Finland vann före Ryssland och Norge.

Skidorienteringssäsongen fortsätter med dubbla SM-helger, i Sundsvall 17–18 februari och i Östersund 24–25 februari.