Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gästkrönika: Inget speciellt att fylla 100 eller 110

När vi blir äldre lär vi alla bära på en dröm om hur vårt åldrande ska se ut. Tänk att få möjligheten att rå sin egen tid, göra det man själv vill, resa, läsa, umgås med familj och vänner under rätt många år.

Allt fler av oss kommer att få uppleva det goda åldrandet. Allt fler av oss kommer att bli både gamla och mycket gamla. Snart är det inte något speciellt med att fylla hundra, eller hundratio.

När vi tänker på vårt eget åldrande är det våra egna förmågor, behov och möjligheter som sätts i centrum. Vi vill vara individer med egenmakt så länge det bara är möjligt. Och när det inte längre är möjligt vill vi att vi själva eller våra anhöriga ska kunna hitta vård och boende som passar just mig.

Åldrandet blev under 1900-talet en kollektiv process. När pensionssystemet utvecklades skapades också en tydlig gräns. Före var du aktiv, arbetande, bidragande. Sedan blev du passiv, pensionär, tagande.

Så har det inte alltid varit. Åldrandet blev under 1900-talet en kollektiv process. När pensionssystemet utvecklades skapades också en tydlig gräns. Före var du aktiv, arbetande, bidragande. Sedan blev du passiv, pensionär, tagande.

Det styrde också synen på boende för äldre. Ålderdomshemmen var sällan någons dröm. Snarare såg man på dem med en rädsla: ”Hoppas jag dör innan jag måste till äldreboendet!” Långvården var likadan. När du var gammal hade du blivit en del av ett grått, tagande kollektiv som skulle vara nöjd med det som samhället ändå gav dig.

Det var inte förrän på 1980-talet som synen på åldrandet förändrades. När Bengt Westerberg 1985 lanserade idén om ”eget rum på långvården” blev det en valvinnare. I dag är det omöjligt att tänka sig en situation där gamla tvingas bo i flerbäddsrum på sjukhem under långa tider. Då, för bara 30 år sedan, var det vardag.

Utvecklingen av äldreboendeformer har fortsatt. Kunskaperna kring åldrandet har blivit mycket större. Nu får gamla välja både boende och vem som ska vårda dem i hemmet.

Den gamla människan får nu vara en individ, efter 1900-talets kollektivism. Tyvärr verkar det som om vissa politiker omvärderar synen på åldrandet igen.

Den gamla människan får nu vara en individ, efter 1900-talets kollektivism. Tyvärr verkar det som om vissa politiker omvärderar synen på åldrandet igen.

I Örebro kommun tar den styrande majoriteten bort valfriheten för de gamla inom hemtjänsten. Man avvecklar Lagen om valfrihetssystem, Lov. Nu får den som är gammal åter en politisk överrock.

Även regionens styrande politiker verkar vilja backa. När regionens bolag Länsgården AB får i uppdrag att bygga nya äldreboenden i länets kommuner, handlar det inte längre om valfrihet eller individperspektiv. I stället planerar man för gigantiska äldreboenden där effektivitet och organisation verkar ersätta omsorg och individ. De boenden som planeras i Askersund, Kumla och Hallsberg är alla större än det största i Örebro kommun idag.

Om man i stället skulle ha den gamla människans behov i centrum, skulle man se att den bästa vården och omsorgen i landet oftast ges på de mindre boendena. Det handlar om boenden med kanske 30, 40 eller 50 lägenheter, inte hundra eller fler som regionen och kommunerna planerar.

Det tog flera decennier innan den kollektiva synen på åldrandet ersattes av en förståelse för att också gamla människor faktiskt är individer med unika möjligheter och behov.

Det tog flera decennier innan den kollektiva synen på åldrandet ersattes av en förståelse för att också gamla människor faktiskt är individer med unika möjligheter och behov. Det har inte gått speciellt många decennier förrän åldrandet åter kollektiviseras.

Det är en orimlig politik. Du har faktiskt rätt att vara en unik människa med egenmakt hela livet.

Anna Ågerfalk

Oppositionsråd i Region Örebro län (L)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel