Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gästkrönika: Vi vet att det kan hända igen

Annons

Jag besökte Almedalen för första gången 2011. Det var också första året som Sverigedemokraterna hade en egen dag. Det var dock inte första gången de var där. Redan 1991 var SD på plats med sina ”Stoppa invasionen!”-affischer.

När Svenskarnas parti 2014 hade tagit sig till Almedalen ringde Visbys kyrkklockor som en ljudlig protest. I år var nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) på plats med eget tält på lagligt hyrd plats. Nu hade SD inte bara ett tält och en egen dag som de andra partierna. Nej, de hade hyrt en egen restaurang några tiotal meter från nazisterna som stod och skrek om folkförrädarna och hotade med ”Vit revolution! Ingen pardon!”

Nej, de hade hyrt en egen restaurang några tiotal meter från nazisterna som stod och skrek om folkförrädarna och hotade med ”Vit revolution! Ingen pardon!”

Brukarkollektivet JAG (Jämlikhet, Assistans & Gemenskap) är en förening för personer med flera omfattande funktionsnedsättningar inklusive den intellektuella förmågan. Deras tält hade placerats alldeles precis bredvid den plats NMR fått tilldelad. Innan nazisterna anlände till Visby packade JAG ihop och lämnade Visby. De åkte från ön eftersom de inte kunde garantera sina medlemmars säkerhet.

Jag förstår varför de lämnade Almedalen. Flera av nazisterna från NRM som var på plats i Almedalen är dömda för misshandel. De inte bara hatar utan gör också verklighet av sina hot.

Flera av nazisterna från NRM som var på plats i Almedalen är dömda för misshandel.

JAG lämnade efter sig en utställning om T4, Nazitysklandsprogram för utrotning av människor med funktionsnedsättningar. Det kändes självklart att se den och jag gjorde det med en vän som är och står för ungefär allt NRM hatar. När vi kom gående mot utställningen stod nazisterna där med sina tidningar och flygblad. En tog sikte på oss och kom fram. Han synade min vän uppifrån och ner, sträckte fram sin tidning, hånlog och sa föraktfullt: ”Nordfront?” Svaret kom från ett ännu högre hållet svartlockigt huvud med en blick som inte vek undan en tum och ett avmätt ”Tack, men tror du det själv?”

När vi kom gående mot utställningen stod nazisterna där med sina tidningar och flygblad.

Bredvid jeansmännen med kravallsköldarna vid NRM-tältet framstår de kostymklädda småbarnspapporna vid SD-restaurangen som sansade och vanliga. De tillhör ett av Sveriges största partier som ses som allt mer normalt. Alla kunde ju se att de riktiga rasisterna inte fanns i restaurangen utan i tältet. Där nazisterna stod och skrek "Ut med packet!" när mångfaldsparaden passerade.

Samtidigt…

Sverigedemokraterna i restaurangen säger att samer och judar inte kan vara svenskar.

Nazisterna i tältet berättade att svarta har en kriminell gen. SD tror på en nedärvs essens hos vissa grupper.

I riksdagen vill nu fler och fler samarbeta med de kostymklädda som firade i parken och på restaurangen.

SD och NMR är inte samma sak men båda har samma farliga människosyn. För mig och mitt parti är det uteslutet att samarbeta med rasistiska partier. I riksdagen vill nu fler och fler samarbeta med de kostymklädda som firade i parken och på restaurangen.

I år hyrde nazistiska NRM tältplats utan att kyrkklockorna ringde till varning. Nazisternas närvaro präglade våra samtal hela veckan och många förfärades över att NRM fått hyra plats. På samma sätt förfärades vi när först Sverigedemokraterna och senare Svenskarnas Parti tog plats. Vad händer nästa år? Glömmer vi hur upprörda vi var? Eller förskjuts verkligheten ytterligare ett steg?

På samma sätt förfärades vi när först Sverigedemokraterna och senare Svenskarnas Parti tog plats. Vad händer nästa år?

Framför våra ögon stod utställningen med vittnesmålen från Nazityskland. Vi säger att det aldrig får hända igen. Bakom oss stod nazisterna med sina flygblad och sitt hat. Vi vet att det kan hända igen. Och igen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel