Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gatunamnet kan bryta tystnaden om Dawit

Annons

Kärnfysikern Andrej Sacharov var den mest välkände av kritikerna mot det kommunistiska förtrycket i Sovjetunionen. 1976 tilldelades han Nobels fredspris, men de sovjetiska myndigheterna förbjöd honom att ta emot priset. 1980 förvisades han till staden Gorkij, 40 mil öster om Moskva. På det sättet hoppades de sovjetiska myndigheterna kunna hindra att utländska korrespondenter fick kontakt med Sacharov.

Men i Washington hittade senaten på ett sätt att påminna de sovjetiska myndigheterna att omvärlden inte glömt bort Andrej Sacharov. Den officiella adressen till den sovjetiska ambassaden döptes om till Andrej Sacharov-platsen 1. Naturligtvis sattes det upp en skylt på väl synlig plats. Varje gång en sovjetiska diplomat åkte till eller från jobbet, påmindes han eller hon om Andrej Sacharov. Om sovjetiska ambassaden bjöd in gäster, så kunde de inte undgå att se namnet på Sovjets mest kända dissident. Och när sovjetiska UD skulle adressera post till sin egen ambassad i Washington fick de använda den adress som de amerikanska myndigheterna hade bestämt. Andrej Sacharovs namn letade sig in i officiella sovjetiska handlingar, trots att landets ledning villa gömma undan honom.

I december 1986 hände något märkligt i Andrej Sacharovs hem. Telearbetare kom in i bostaden för att installera en telefon. Och sedan ringde det i telefonen. Det var den relativt nye partichefen Michail Gorbatjov som ringde. Han meddelade Andrej Sacharov att han var välkommen tillbaka till Moskva.

Nu höjs röster i USA för att ambassadens adress ska ändras igen. Den här gången till Magnitsky-platsen. Sergei Magnitsky var en ung advokat som avslöjade korruption inom den ryska statsförvaltningen. Han arresterades, torterades och avled sedan i fängelset.

Borde inte Sverige göra samma grej? Sveriges enda samvetsfånge heter Dawit Isaak. Han sitter fängslad i Eritrea sedan 2001, för att han rapporterat om sådant som regimen inte ville att han skulle rapportera. Eritrea agerar ungefär som Sovjetunionen. Dawit Isaak ska helst glömmas bort.

Eritreas ambassad ligger på Stjärnvägen 2 B på Lidingö, utanför Stockholm. Alltså en gata som mycket väl skulle kunna döpas om till Dawit Isaak-gatan. Och så kan svenska myndigheter meddela att det tyvärr inte längre går att använda boxadressen. På varje kuvert som skickas till den eritreanska ambassaden måste det stå Dawit Isaak-gatan. På varje kuvert som eritreanska UD skickar till sin ambassad i Stockholm måste Dawit Isaaks namn stå. Och det skulle onekligen bli intressant att se hur den eritreanska ambassaden tänker utforma sina brevpapper, under sådana omständigheter.

Det finns mer att göra mot den eritreanska staten. Framför allt borde den skatteindrivning som den eritreanska regimen bedriver i Sverige stoppas. Adressändringen vore mest en symbolhandling. Men symbolhandlingar ska inte underskattas.

Annons