Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ge de internationella visselblåsarna ert stöd

Lars Ströman skriver i NA den 1 september att vi inte vill tillbaka till 70-talet, då Peter Bratt och Jan Guillou dömdes för spioneri för att ha avslöjat olaglig underrättelseverksamhet. Men detta är precis vad som händer nu, i stor skala och på det internationella planet. De som dristar sig till att avslöja USA:s många brott mot krigslagar och internationell rätt blir själva behandlade som spioner och kriminella.

Visselblåsaren Edward Snowden lever i exil i Ryssland i fruktan för ett långt straff i USA. Han har tilldelats Right Livelihood Award (”det alternativa nobelpriset”) för sina avslöjanden om amerikanska och brittiska övervakningsmetoder.

Chelsea Manning har fått ett 35-årigt fängelsestraff förkortat, men trakasseras regelbundet för sin vägran att vittna mot Julian Assange.

Assange själv lever sedan länge under systematisk fysisk och psykisk nedbrytning. Här har FN:s expert på tortyrfrågor riktat skarp kritik mot Sverige för åklagarens oortodoxa behandling av honom. Man borde kunna förvänta sig att svenska journalister ställde upp i solidaritetsyttringar för Assange, så som deras internationella kollegor gör, men tystnaden i svensk press är öronbedövande.

Att svensk media sviker sitt demokratiska ansvar att kritiskt granska makten har man fått lära sig leva med, när det gäller supermakten. Men att det svenska rättsväsendet underordnar sig amerikanska påtryckningar är rent skrämmande.

Bo Staaf

Nora

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel