Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ge förskolelärare en möjlighet till karriär

Svar

....  från Liberalernas Karolina Wallström till Lärarförbundet, HSKO organisationen, Jenny Öhrn och Lars Polet Ekvall som önskade svar från politikerna i NA 26 november.

Bästa förskollärare, ni har så rätt som slår larm om nuläget i Örebro kommuns förskolor. Ni har ett av kommunens viktigaste arbeten. Ni bemöter, undervisar och ger trygg omvårdnad till framtidens samhällsbärare. Ni förtjänar och borde få ett mycket bättre stöd i er situation. Överallt i kommunen ser jag andra anställningar och satsningar som ”bara måste göras” och oftast är det tjänster långt från verksamheten, i central förvaltning eller i extra chefsled. Det verkar som att de styrande tycker att extra chefsled behövs för att sköta administration eller utreda och chefa över första linjens medarbetare, för de ”vet annars inte vad de ska göra”.

I förskolan finns i princip all kompetens som behövs.

Detta är så fel! Vi anser att det är för många onödiga mellanchefer som vill styra ert arbete med våra barn. Vi anser att det är verksamheterna som i större utsträcknig ska styra över vilket stöd som behövs, och när det ska sättas in. I förskolan finns i princip all kompetens som behövs. Ni är styrda av läroplan, skollag och riktlinjer. Dessa räcker för att ni ska veta vad ni ska göra. Tyvärr så finns inte tillräckliga resurser ute hos er för att fullfölja varken lag, läroplan eller för att kunna ge full trygghet för våra barn. Vad fattas andra politiker som inte kan prioritera resurserna först till det som är viktigast?

Liberalerna lade inför år 2020 en behovsprövad budget. Det innebär en budget som utgår från örebroarnas välfärdsbehov och som inte låter sig styras av den felaktiga organisation som finns idag. Vi anser att det först ska läggas helt nya ramar som modigt vågar prioritera det som förskolan, skolan och välfärden behöver – sedan fördelar vi resten. Javisst, detta kräver en total omläggning av Örebro kommun och det behövs ett stort politiskt mod att göra det. En stor omställning som säkerligen kommer innebära uppsägningar men också nyrekryteringar för att flytta resurserna dit de bäst gör nytta.

Barnen måste sättas i första rummet, alltid.

Förskollärare är ett bristyrke. Förskolan behöver mer personal och Liberalerna föreslår en karriärtrappa. Vi vill anställa förskollärarassistenter och barnskötare som kan stötta förskollärare och finnas tillhands under hela dagen, också under tiden mellan planerade aktiviteter. Vi ska också erbjuda dessa att vidareutbilda sig. Örebro kommuns nya rekryteringscenter borde tydligt börja arbeta med att utannonsera nya lärarassistenttjänster i förskolan.

Barnen måste sättas i första rummet, alltid. Utan den prioriteringen behövs få andra rum och vi kommer inte kunna möta upp framtidens utmaningar. Det är dags, och det har varit det länge, att flytta resurser till barn och välfärden. Vi måste våga prioritera och sätta fokus på människan istället för på systemet och gamla ramar och dess organisation.

Karolina Wallström

Liberalerna, kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel