Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Ge Örebro län ett andrum från varg”

Örebro län är ett av Sveriges mer vargtäta län. Närheten till Tivedenreviret påverkar livsmedelsproduktionen i hög grad i de södra länsdelarna.

Sommaren 2020 ordnades en träff vid en fårhage utanför Askersund där ett vargangrepp inträffat. Där i solens sken diskuterades en ökad livsmedelsproduktion utifrån problem med vilda djur som begränsande faktor. Undertecknade mötte representanter från LRF, länsstyrelsen och lantbrukare.

Med oss från träffen fick vi en bättre bild av konsekvenserna som lantbrukare står inför när olika intressen ställs mot varandra. I det här fallet en nationell livsmedelsstrategi där livsmedelsproduktionen ska öka och bidra till en hållbar utveckling i hela landet mot ett riksdagsbeslut om att varg ska finnas i Sverige.

Riksdagen uppmanas att ställa sig bakom att se över skyddsjakten på varg i syfte att ge bönder i Örebro län andrum.

Lantbrukare som drabbats vittnade om att det är svårt att få full täckning för skador av varg då ersättningar betalas ut av både staten och EU. Ersättningsansökningarna är också mycket tidsödande.

Vi Socialdemokrater tar detta på allvar. Denis Begic skriver om detta i en motion till Riksdagen med namnet ”Ge Örebro län ett andrum från varg”. Riksdagen uppmanas att ställa sig bakom att se över skyddsjakten på varg i syfte att ge bönder i Örebro län andrum.

I ytterligare en motion ”Ersättningssystemet för rovdjursrivna tamdjur” beskrivs svårigheterna kring ersättningssystemet. Riksdagen behöver se över ett utökat stöd för drabbade bönder samt inrätta ett mer rättvist ersättningssystem.

Vi ser fram emot fortsatta diskussioner kring rovdjur och livsmedelsförsörjningen.

Denis Begic

riksdagsledamot Örebro län, Socialdemokraterna

Anna Ahnér

oppositionsråd Askersund, Socialdemokraterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel