Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ge sjukhuspatienterna vegetariska måltider

Att vårdas på sjukhus är att befinna sig i en särskild situation oavsett sjukdom eller åkomma. Till exempel bör man avstå från tobak i många veckor före och efter en operation för bäst läkning i kroppen och för att bli frisk igen.

Önskan om att få människor friska gör att Thoraxkliniken på USÖ (som opererar förkalkade blodkärl vid bland annat hjärtinfarkt) serverar vegankost till patienterna.

Att äta chark- och mejeriprodukter är dokumenterat skadligt för kroppen. Därför är dagens sjukhusmat ohållbar om man fokuserar på friskvård. Min önskan är att hela USÖ följer hälsolinjen och byter från kött till vego, helt växtbaserad mat.

Vi kan visa vägen till bättre kostvanor och även stödja ett snabbare tillfrisknande på alla nivåer hos de sjuka. Det är enklare och billigare att använda eko och närodlat från växtriket än processat kött. Även om vissa fall kräver specialkost vore det klokt och realistiskt att erbjuda vego som norm på USÖ. Framtidens mat är vegetarisk.

Hanna Sjöberg

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel