Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Genidraget av en galning

Världens galnaste bandyspelare Pelle Fosshaug slutar aldrig att göra det oväntade.
Här har ÖSK:s spelare och ledare gått i flera veckor och laddat för att få Tillbergas spelande tränare ur balans i elitseriekvalet – och så petar Fosshaug sig själv bara timmarna före första matchen.

Genialiskt av en man som hela tiden balanserar på skiljelinjen mellan geni och galning. Helt plötsligt föll ÖSK:s taktik som en sten, och den 46-årige fyrbarnspappan såg ut som ett barn som norpat allt godis efteråt.

”Ja, härligt, va? Det var ett bra val av mig att inte vara med. Vi drog på oss många utvisningar och om jag spelat hade vi åkt på ännu mer utvisningar”, sade Fosshaug och visar att han har självinsikt.

Vid 43 års ålder fick Fosshaug diagnosen adhd. Det förklarar givetvis till viss del hans uppträdande på isen, men det är också lite av en täckmantel för att få en viss sympati för sina vansinnesutbrott.

I går stod Fosshaug lugnt vid sidan av planen fram till slutminuterna då han blev oxtokig och började skälla ut rättskiparna så att fjärdedomaren tvingades gå emellan. Det flög könsord och svordomar ur munnen på Fosshaug som ska vara glad att han inte blev förpassad till omklädningsrummet.

Samtidigt är Fosshaug, med fem VM-guld på meritlistan, värd hela entrépengen och det kändes lite som att bli blåst på konfekten när han var struken ur laguppställningen. Det är profiler som Fosshaug som bandyn behöver för att överleva i mediabruset.

ÖSK missade två straffar, eller rättare sagt målvakten Andreas Bergwall gjorde två bra räddningar, och det har laget inte råd med om det ska bli spel i elitserien.

Ändå lever kvalkampen fram till returen på lördag. Eftersom det är Uefa-regler som gäller, där mål på bortaplan avgör vid oavgjort resultat, så räcker det om ÖSK vinner med 4–3, 5–4 eller 6–5 i ABB arena i Västerås. Enkelt i teorin men svårare i praktiken. Pelle Fosshaug är sugen på spel, tror han är med då. Det gäller även Peter Winbäck, sjuk i går.

Fosshaug berömde för övrigt ÖSK, tyckte att gultröjorna spelade aggressivt och satte stopp för Tillberga högt upp i banan. Bara att hålla med. ÖSK svarade för säsongens bästa match men orkade inte riktigt på slutet. Och ska man vara ärlig så har det här laget inget i elitserien att göra, i alla fall inte ännu.

853 åskådare såg kvalet och supporterklubben Svampen höll i gång bra. Annars är det inte lätt att skapa trivsel i den ogästvänliga hallen.

Läste ett intressant inlägg på ÖSK Bandys hemsida där styrelseledamoten Ulf Nykvist funderar över varför det är mindre publik nu i bandyhallen än tidigare på Vinterstadion. Han konstaterar att bandyns själ inte flyttat in i hallen, att kylan i hallen är rå på något sätt.

Har själv funderat i samma banor. Förr när jag föreslog för ungarna hemma att vi skulle gå på bandy en ledig söndag fick jag ett rungande ”ja” till svar. På nolltid slängde de på sig jackor och överdragsbyxor. Sen lekte de i snöhögarna med jämnåriga barn och kastade nån blick på matchen då och då medan jag läppjade på mitt kaffe och njöt av bandyn och friluftsupplevelsen. Även om det snöade kunde det vara mysigt, bara man var ordentligt klädd.

Till den nya hallen har jag fått med mig grabbarna en gång, men de ville gå hem redan efter en kvart. Sen har det varit ett rungande ”nej” varje gång jag frågat så nu har jag gett upp.

Sportsligt är givetvis hallen ett lyft, ja, till och med helt nödvändig, för bandyn som annars riskerade att gå under i Örebro.

Men charmen är borta.