Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Genmäle: Vi vill att så många som möjligt ska få bo i småhus

Replik

Nerikes Allehandas Lars Ströman målar, i ledaren i NA den 21 september, upp en nidbild av Villaägarna och lägger ord i vår mun för att sen vilt kritisera oss.

Vi har aldrig påstått att hyresgäster är lata. Trots det sätter Ströman detta ord inom citattecken.

Villaägarna motsätter sig däremot de förändringar av lagstiftningen som Miljöpartiet överväger inför sin kongress i oktober och som syftar till att underlätta förtätning av bostadsområden. Det förekommer redan i dag på många håll att det byggs flerbostadshus i småhusområden och ibland mot småhusägares vilja. Miljöpartiet säger sig vilja förändra lagstiftningen så att det ska kunna ske ännu lättare. Småhusägares invändningar, när de finns, ska bli lättare att köra över.

Villaägarna motsätter sig en sådan förändring.

Vi vill att trösklarna för dagens hyresgäster och ungdomar att kunna flytta till småhus ska bli lägre. Inte högre.

Vi vet att ungefär 70 procent av svenska hushåll vill bo i småhus. Både det befintliga svenska bostadsbeståndet och i synnerhet nyproduktionen av bostäder möter inte detta behov på långa vägar. Vi vill att trösklarna för dagens hyresgäster och ungdomar att kunna flytta till småhus ska bli lägre. Inte högre. Det är därför Villaägarna jobbar för lägre boendeskatter, rimliga elpriser och framförallt för att politikerna ska planera fler småhusområden vilket är mest relevant i den här diskussionen.

Många småhusområden är byggda för 50-70 år sen och fungerar utomordentligt väl. De har en för invånarantalet väl avpassad infrastruktur. Det finns grönområden att röra sig i. Att ta grönområdena i anspråk för flerbostadshus i dessa färdigexploaterade småhusområden samt riva småhus för att bygga flerbostadshus är inte rätt väg att gå.

Det ändrar karaktären på området som nu flera generationer hunnit trivas i och fler ska kunna göra i framtiden.

... vi är däremot högst tveksamma till påtvingad integrering av olika boendeformer.

Det rationella svaret på bostadsbristen vi upplever är att planera och bygga sådana bostadsområden som vi av erfarenhet vet varit framgångsrika. Påtvingad förtätning i befintliga områden är en dålig lösning.

Villaägarna motsätter sig inte social integration. Den pågår redan i de befintliga villaområdena. Det är en direkt felaktig myt som sprids i media att alla villaägare skulle vara rika. Tvärtom bor folk med olika bakgrund och ursprung i landets villaområden. Många av dem är pensionärer som kan bo kvar för att de hunnit amortera av lån och sänka sina boendekostnader. Men vi är däremot högst tveksamma till påtvingad integrering av olika boendeformer.

Vi skulle välkomna en politik som gör det möjligt för fler, oavsett bakgrund och härkomst, att realisera sin dröm om ett eget hus.

Daniel Liljeberg

samhällspolitisk chef, Villaägarnas Riksförbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel