Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ger oss bra busstrafik utan superbussar i Örebro

Nej, nej och åter nej! Våra styrande politiker från S, KD och C visar en uppseendeväckande brist på att förstå hur Örebro kommun hänger ihop och ska utvecklas. BRT, de så kallade superbussarna ska inte in på våra gator helt enkelt för att de inte behövs och inte får plats.

Vi har i dag en illa fungerande kollektivtrafik, det kan vi läsa dagligen om. Det är den S-ledda regionen som ordnat med det. Men att försöka lösa dagens problem genom att skapa nya är inte en bra väg att gå.

Vi i Liberalerna menar att nuvarande busstrafik går att förfina, förbättra och utveckla utan att det behöver göras massiva ombyggnationer av vår stad. Det finns redan i dag ett installerat system för att begära prioritering för bussarna vid trafikljusen. En mindre investering av teknik i själva bussarna är allt som behövs för att det ska rulla smidigare. På så vis snabbas trafiken upp avsevärt till en bråkdel av kostanden för BRT.

Vi vill istället öka turtätheten, ha fler busshållplatser och sänka biljettpriserna.

Sedan menar vi att hela kommunen ska vara med när vi tänker kollektivtrafik. Att inledningsvis bygga en sträcka för flera hundra miljoner kronor utan att veta om det blir någon fortsättning är så dumt att man inte tror det är sant. Detta rimmar så dåligt med det behov av transporter som de styrande i dag stänger ned ute på landsbygden.

Vi vill istället öka turtätheten, ha fler busshållplatser och sänka biljettpriserna. Billigare bussbiljetter kommer ge fler resenärer och högre intäkter.

Vi vill också kraftigt markera mot det Ullis Sandberg (S) säger i NA, att det ligger pengar och bara väntar på att användas till BRT. Har inte ledande socialdemokrater pratat med varandra? Regionen går på knäna och Örebro kommun går mot ett underskott på kanske över 300 miljoner kronor. Det är också oroande att beslutet vilar på att Örebro kommun ska få del av statsmiljöavtalspengar. En statlig finansiering som kan brinna inne.

När så de styrande går ihop och totalt avfärdar tidigare 1:e vice ordförande för Programnämnd Samhällsbyggnad samt andra aktörer med kompetens som säger nej till BRT, är måttet rågat. Vi måste få stopp på dessa dumheter. Kompetens ska välkomnas och lyssnas till.

Liberalerna vill utveckla hela Örebro kommun. Släng BRT-projektet i papperskorgen!

Karolina Wallström

Liberalerna, kommunalråd

Patrik Jämtvall

Liberalern, 2:e vice ordförande Programnämnd Samhällsbyggnad

Yngve Alkman

Liberalerna, 2:e vice ordförande Tekniska nämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel