Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gigantiskt felköp av bussar till landsortstrafiken

Svealandstrafiken har gjort ett anmärkningsvärt felköp av bussar till landsbygdslinjerna. Man har anskaffat i princip stadsbussar som inte är anpassade för trafiken. Bussarna har enkla plaststolar som inte är fällbara, bussarna saknar bagageutrymme. Display inne i bussarna som visar nästa och efterföljande hållplats finns inte. Cykelställ finns inte.

I busstolarna känner man stommen genom den tunna stoppningen. Stolarna är olämpliga för resor längre än omkring 2 mil. På längre linjer bör resenärerna få större komfort med ordentligt stoppade säten med fällbara ryggstöd. Bagageutrymme behövs för de resandes bagage. Somliga byter mellan buss och tåg och kan ha med sig flera större resväskor. Skolklasser åker vintertid med linjebussar upp till Ånnaboda. Skall trettio par skidor samt pulkor läggas in bland resenärerna och riskera att slungas omkring där? När rullstols- och barnvagnsplatser är fyllda kan hopfällda rullatorer eller barnvagnar behöva läggas in i ett bagageutrymme. Här gäller det de resandes säkerhet. Det har gjorts ett snikinköp av fel bussar som vi får dras med femton år framåt.

Signalen från bussföretaget och länstrafiken är tydlig: Vi vill inte ha fler resenärer, vi vill ha färre!

De uteblivna cykelställen har många reagerat mot. De förklaringar som lämnats från länstrafiken över detta är patetiska. ”Det tar för lång tid att hantera cyklar på bussen”. Faktum är att tidsåtgången är försumbar. ”Föraren kan tvingas lämna förarplatsen”. Ja, det finns många anledningar till att föraren måste lämna förarplatsen. Hur ska föraren kunna hjälpa till med en rullator eller rullstol om han inte lämnar förarplatsen? Att spänna fast en rullstol är något som verkligen är tidskrävande men ingen hos länstrafiken skulle säga nej till detta.

Signalen från bussföretaget och länstrafiken är tydlig: Vi vill inte ha fler resenärer, vi vill ha färre! Vem är ansvarig för detta bussinköp? Regionens tjänstemän har säkert gett klartecken, har även det ansvariga regionrådet gjort det?

Jan Gunnarsson

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel