Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GIH firar 40 år

I vår är det 40 år sedan första kullen från GIH i Almby tog examen.

Annons

Inger Högström-Westerling är en av de cirka 75 studenter som våren 1972 fick titeln gymnastikdirektör.

Denna vårvinter 2012 är hon med och arrangerar jubileet som hålls 12–13 maj.

GIH:arna ville förändra, men inte göra politisk revolution.

– Vi skulle frälsa skolgymnastiken och sprida hälsobudskapet, minns Inger.

På GIH i Örebro togs 75 studenter in varje år.

– Vartannat år tog man in 50 tjejer och 25 killar och vartannat år var det tvärtom. Blandklasser var det inte tal, även om vi hade ämnen ihop som dans, säger Inger.

Lärare i dans var Nils-Håkan Karlsson, en man som lärt många unga örebroare att föra sig med stil på dansgolvet.

Inger talar om att det var tuffa, men mycket roliga år med bunden undervisning mellan 8 och 17. En bärande tanke bakom studierna var att skapa allsidighet. Här fanns nytänkande. Lärarna, de så kallade gymnastikdirektörerna, skulle i sina framtida yrkesliv värna om inte bara den genomsnittlige killen eller tjejen utan också om barn/ungdomar med särskilda behov. Större fokus än tidigare sattes på ”stökiga pojkar”, överviktiga och elever med olika typer av funktionsnedsättningar.

Första året, 1970, höll Inger och hennes kursare till i Idrottshuset och andra läsåret flyttade allt ut till nya moderna GIH i Almby. (Ursprungliga GIH, Gymnastik-och idrottshögskolan, grundades 1966 och den allra första kullen studenter tog examen 1968.)

Utbildningen fick sådant fäste i många örebroares sinnen att GIH blev synonymt med nästan all form av akademisk utbildning i Örebro. ”Sopis” och statsvetenskapen får ursäkta.

Börje Tolgfors (farfar till försvarsminister Sten) var rektor. Bland lärarna kan nämnas Kjell Grane, Karin Lindén, Ulla-Britt Ågren, Rolf Wirhed, Anders Lindh, Rolf Beckne, Lennart Mattsson, Lennart Nyman, Barbro Carli, Olle Olsson, Anna Szilas Hedman, Rune Hedman och Signar Skålberg.

– I första kullen GIH-studenter från Almby återfinns i dag en del i mediebranschen, med viss idrottslig anknytning, Eric Lundin, Radiosporten, Kerstin Holm, SVT. Båda kommer till jubileet i maj, berättar Inger som var lärare i gymnastik/idrott-hälsa till sent 80-tal då politiken tog över.

När Inger och hennes kursare tog examen gick de ut i en skolvärld där gymnastik-ämnet hade en stor bredd. Det var allt från redskapsgymnastik, jazzdans och folkdans till friidrott, sedan orientering och bollspel.

– Jag ska erkänna att jag inte varit ute i verkligheten som gymnastiklärare sedan sent 80-tal, men jag är rädd att ämnet blivit snävare. Färdighetsträning och redskapsgymnastik har fått stå tillbaka för bollsporter och andra mer traditionella killsporter.

– Det är inget som slår gymnastikträning när det gäller balans, styrka, smidighet och koordination, säger Inger som vill slå ett slag för mer redskapsgympa i skolan.

Hittills har drygt 40 personer anmält sig till jubileet.

– Vi tror dock att vi blir fler, säger Inger och minns sammanhållningen under studietiden.

Förutom undervisningen i Örebro åkte de unga GIH:arna på vinterutbildning, med långturer i Kebnekaise. Även bestigning av ”Keb”. Det var tuffa prövningar som svetsade samman.

Hur mycket har ni träffats under åren?

– En del av oss möttes då den internationella idrottslärarenkonferensen Sweducation arrangerades i Örebro. Till stan kom då inte bara idrottslärare utan också forskare, och det var mycket givande, förklarar Inger.

Vad har du fått genom GIH, när du blickar i backspegeln?

– Jag har haft stor glädje av utbildningen och lärartiden. Jag fick bland annat lära mig att möta olika sorters människor, organisera, leda och driva saker, säger Inger.

Vid jubileet åker de forna studenterna runt i Örebro och besöker givetvis dagens GIH på universitetsområdet. Stewe Persson, från institutionen för hälsovetenskap och medicin (dagens GIH) berättar om utbildningen i dag. Prorektor Gunilla Lindström ska berätta om vägen från universitetsfilial till högskola och så småningom universitet. Hon talar också om framtiden för lärosätet.

Fotnot: Inger arrangerar jubileet ihop med Agneta Björck, Catharina Östling Löfqvist, Elisabeth Long och Ingvor Dahlén.

Annons