Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

GIH fyller 50 år – så började det


Namnet GIH blev en gång i tiden ett begrepp. Det var nästan så att man sa GIH när man menade stadsdelen Almby i Örebro. Alla vet dock kanske inte att allt började i Idrottshuset 1966. Numera är 50-åriga GIH en del av ett modernt universitet.

Låt oss gå tillbaka till 1960-talet. Sverige är bland de rikaste länderna i världen . Tillväxten är snabb. De många barnen ska inte bara sitta i skolbänken innan de får jobb. De ska också röra på sig för att så småningom bidra till välståndet. Sverige behöver gymnastik- och idrottslärare. Regeringen inser att Sverige behöver ytterligare en utbildningsort vid sidan om Stockholm och GCI. Valet faller på Örebro. I NA från 25 november 1965 läser vi rubriken "Förslag om högskola nr 2 till Örebro. Högborg för fysisk fostran – start nästa år".

(Tilläggas kan att högskola nr 1 i Örebro, enligt NA, var Socialhögskolan, en aktad utbildning med studenter som inte sällan demonstrerade sin frispråkighet och radikalism.)

Henry Allard, socialdemokratisk politiker och blivande talman, arbetar intensivt för att utbildningen av lärare i gymnastik skulle placeras i Örebro.

– Totalt har 5 000 studenter gått på GIH. Bland dem kan nämnas den blivande, mycket framgångsrike fotbollstränaren Sven-Göran "Svennis"Eriksson, simhopparen Ulrika Knape och hennes man Matz Lindberg, också han simhoppare, samt handbollsmålvakten och senare tv-kommentatorn Claes Hellgren, sägerJan Mustell, enhetschef vid institutionen för hälsovetenskaper vid Örebro unviversitet.

Första kullen av GIH-studenter består av 50 kvinnliga och 27 manliga studenter. De antas till den då tvååriga gymnastiklärarlinjen och de får undervisning i provisoriska lokaler i Idrottshuset. 1971 blir det flytt till nybyggda lokaler i Almby. 1977 genomförs högskolereformen och GIH-utbildningen blir en del av Högskolan i Örebro, Institutionen för gymnastik och idrott. Idrottslärarlinjen blir kompletterad med en lärarutbildning med flera ämnen. Studenterna blir inte bara idrottslärare utan även lärare i andra ämnen än idrott.

Ett viktigt årtal i GIH:s historia är 1979. Då arrangeras landets första idrottslärarkongress, Sweducation. Fram till 1997 blir det sju kongresser, med deltagare från 30 nationer.

Tiden förändras och GIH med den. 1986 kommer en treårig ämneslärarutbildning och 1992 är det dags för ännu ett namnbyte, nu till institution för idrott och hälsa

Trots många namnbyten på institutionen, som en gång i tiden "bara" utbildade lärare i idrott/gymnastik, talar örebroare både inom och utanför högskole/universitetsvärlden om GIH. Många känner till institutionens rätta namn, men säger ändå "GIH". Det verkar nästan som om en själ sitter i "GIH".

Åren går och högskolan blir universitet. Vid millennieskiftet inrättas idrott som forskarutbildningsämne, och i Örebro blir Peter Hassmén landets första professor i idrott.

Institutionsämnena blir allt mer specialiserade och anpassade efter omvärldens krav. Stor vikt läggs på forskning. Idag finns förutom ämneslärarutbildningen även kandidatprogrammen Management in Sport and Recreation, Tränarprogrammet samt det internationella masterprogrammet idrott med inriktning fysiologi och medicin.

Helgen 15–16 oktober 2016 firades 50-åringen GIH med en tvådagars idrottskonferens och stor baluns på Conventum i centrala Örebro. Studentsektionen stod som huvudarrangör och 630 personer deltar, därav tio kvinnor från den första kullen studenter som startade 1966.