Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gillar babbel om litteratur

Annons

Jessika Gedin, som bland annat är medlem i Sveriges Radios fantastiska spanarpanel i P1, blir ny programledare i SVT:s litteraturprogram Babel. Hon efterträder Daniel Sjölin - svärmorsdrömmen som successivt växte in i rollen som självklar programledare i ett av Sveriges bästa kulturprogram i tv.

I veckan ställde sig Expressens Nils Schwartz frågan om litteraturen verkligen gör sig i tv. Hans svar blev nej – han vill inte har mer babbel om litteratur.

Jag tycker det motsatta. Jag tycker om babbel om litteratur. Jag erinrar mig flera möten med kända och okända personer där man av en händelse råkat nämna en författare eller en bok som efterlämnat en annorlunda tanke, en speciell känsla eller ett specifikt minne.

Att dela läsupplevelser är kul. Samtidigt framställs ofta litteraturen som kronan i finkulturen. Å andra sidan har litteraturen allt sedan Dickens dagar varit en del av underhållningsindustrin. Vilket inte minst har blivit uppenbart under de senaste decennierna.

Under de tidiga höstmånaderna vadar vi fram i ett hav av chicklit och deckare på kulturredaktionen. Och många av de här böckerna, som man misstänker är skrivna på ren spekulation, är vid en jämförelse med några av de senaste årens bästa tv-serier tämligen mediokra, fyllda av klichéer och fördomar.

Men vad har det här med SVT:s Babel att göra?

Jo, redaktionen bakom Babel kommer att fortsätta på samma spår som tidigare. Vi kan vara ganska säkra på att få möta flera av Sveriges främsta författare, i de allra flesta fall utvalda på grund av kvalitet snarare än kvantitet. Bara det motiverar Babels existens. Och precis som Nils Schwartz skriver är bytet av programledare inte så viktigt.

Ändå kan han inte förlika sig med tv-mediet:

”Babbel har med SVT-ledningen som cirkusdirektör förvandlat sig till litteraturens clown, mera inriktad på att locka fram skratt och applåder än mörka tankar.”

Jovisst, mörka tankar präglar några av världslitteraturens bästa berättelser. Men det hindrar inte att även en mörk berättelse ibland mår bra av ett och annat skratt.

Mer läsning

Annons