Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glada miner hos S

Tillsammans blev de starka. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet bildar majoritet och tänker fortsätta att slå vakt om den gemensamma välfärden i Hallsberg. Delvis inleddes jobbet redan före valet.

Annons

Centralt gjorde Socialdemokraterna ett uselt val. Trots det vilade inga ledsamheter hos kommunstyrelsens ordförande i Hallsberg i går.

– Lokalt gick vi fram lite grand. Och 49,7 procent av rösterna tar jag som ett gott betyg på det arbete som har genomförts, att människor gillar det sätt vi jobbar på, säger Thomas Doxryd (S).

I Hallsberg finns en lång tradition med valteknisk samverkan om poster i nämnder och styrelser. Inför valet 2010 togs ett steg till i detta politiska samarbete då Vänsterpartiet och Socialdemokraterna tog Miljöpartiet i hand.

– Vi har gått ut med tre konkreta vallöften tillsammans, och vi kommer att stötta varandra, säger Doxryd.

Han känner dock oro över hur det borgerliga budgetalternativet för riket kommer att se ut så småningom. Än så länge är det oklart hur mycket statliga pengar som ska gå till kommunerna.

– Men vi kommer inte att sälja ut kommunal verksamhet, det behöver ingen oroa sig för, säger Doxryd.

Emma Ode (MP) är lite ledsen över att partiet inte lyckades ta fler mandat lokalt, men är jätteglad att de har det rödgröna samarbetet att jobba utifrån.

– Vi har bara att vinna på det, även om vi hade kunnat göra så mycket mer om vi hade vunnit på riksplanet också, säger hon.

Peter Tillman (V) gläds också över det kommunala samarbetet. Men han mår dåligt över att Vänsterpartiet nu är mindre än Sverigedemokraterna i Hallsberg.

– Vi lägger ner massor av tid och kämpar för att kommunen ska utvecklas. Sverigedemokraterna är inte ens på sin plats i fullmäktige, de lyfter bara partistödet. Det är inte att ta ansvar, säger Tillman.

Även Thomas Doxryd och Emma Ode tar klart avstånd från Sverigedemokraterna. Det känns fruktansvärt att partiet gick framåt med sina värderingar i Hallsbergs kommun, anser de.

Annons