Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glädjebeskedet: Eleverna får stanna

Örebro kommun har ändrat sitt beslut om att tvinga eleverna på riksgymnasiet för döva och hörselskadade flytta från Risbergska till Tullängen redan i april i stället för i sommar.

Annons

– Vi måste rikta ett stort mått av självkritik mot oss själva i kommunen, säger Charlotta Karlsson-Andersson, förvaltningschef på barn och utbildning.

Ni har kanske hängt med i turerna kring: Det ökade elevantalet och behovet av att renovera och bygga till gamla skolor, skulle tvinga döveleverna att lämna Risbergska under slutspurten av terminen och flytta till Tullängen. Detta för att få ihop det stora pusslet med att öka lokalytorna för skolorna i kommunen.

Elever och lärare på riksgymnasiet för döva och hörselskadade reagerade kraftigt på beslutet att genomföra flytten mitt i den intensivaste delen av läsåret.

Nu har kommunen alltså ändrat sig:

– Vi satte oss ner alla berörda parter, från rektor, lärare och elever till kommunens inblandade delar, för att se om vi kunde hitta en lösning. Jag är tacksam för att alla bjöd till så att vi gjorde det.

Lösningen är att tränga ihop sig och förlänga såväl skoldagarna, som arbetsdagarna för byggpersonalen som renoverar Risbergska skolan.

– Alla har fått bjuda genom att förlägga tider för lektioner och bygge så att de inte krockar, berättar Charlotta Karlsson-Andersson.

Vad tycker du självkritiken handlar om?

– Vi kommer ha svåra situationer med skolor som ska renoveras och byggas om under flera år framöver, och vi behöver säkerställa en bättre dialog redan från början.

Alexandra Royal jobbar på lärare på dövgymnasiet. Hon är lättad över beskedet:

- Det är små steg, men definitivt åt rätt håll. Flytten blir av i sommar, och som det ser ut nu så får vi vara på Tullängen tills våra lokaler blir färdiga på Rudbecksskolan hösten 2017.