Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glädjen när Pikachu dyker upp

Annons

Vid resecentrum möter jag en grupp unga män, samtliga stirrande på sina mobiler samtidigt som de pratar om föregående kvällsjakt. På gräsmattan utanför Nikolaikyrkan är det närmast fullsatt med personer i varierande åldrar som också har fullt fokus på mobilskärmen.

Utanför kvarterets matbutik står ännu en grupp med mobiler i högsta hugg, och i mitt villakvarter är ovanligt många barnfamiljer ute på kvällspromenad sneglande på sina skärmar. Det handlar så klart om årets stora spelfenomen Pokémon Go. I korthet går spelet ut på att fånga olika virtuella Pokémon-figurer som kan ses i en smartphone med hjälp av en spelapplikation.

I USA har Hillary Clintons presidentkampanjorganisation snabbt hittat sätt att använda denna trend genom att finnas vid så kallade Pokéstops och spelgym, där spelare kommer för att ladda ner objekt till spelet och ”träna”. Frivilliga kampanjarbetare informerar om Clintons kampanj och hjälper personer att registrerar sig som väljare.

Det är väl inte långsökt att tro att politiska partier såväl i Sverige som andra länder anammar denna idé att möta väljare på spelpromenad. Jag kan tänka mig att många kommersiella intressen också dyker upp både som reklam i mobilen och på den mejladress man registrerat.

För egen del har jag ännu inte hängt på Pokémon Go, i stället har det blivit en Yatzy-turnering mellan mig och sambon. I det här fallet kör vi med den analoga varianten och spelar med riktiga tärningar. Mellan spelen har vi varit ute i skogen för att leta efter kantareller och plocka bär. Jag antar att min känsla när jag ser ut över en myr med mycket hjortron påminner om Pokémon Go-spelarnas när figuren Pikachu dyker upp och kan fångas, man blir glad.

Att ha något att glädjas är verkligen nödvändigt. Den här sommaren har vi matats av den ena negativa nyheten efter den andra. Terroristattacker, bombdåd i Irak och Syrien som dödat hundratals människor, stenkastning mot räddningspersonal i bostadsområden, försök till statskupp i Turkiet och därpå grova kränkningar av mänskliga rättigheter, listan kan göras hur lång som helst.

En del av det vi får ta del av via nyheter har man liten eller ingen möjlighet att påverka. När det gäller stökigheter i en del bostadsområden så kan man däremot skapa förändring. Jag sett flera lovvärda initiativ i flera stadsdelar där boende väljer att vara ute kvällstid, spela fotboll eller promenera i området för att på det sättet medverka till en positiv stämning.

Får man möjlighet att tillsammans med familj och vänner göra positiva saker tillsammans så ska man göra det. För att orka med att ta itu med vardagsproblem och politiska utmaningar så behöver vi alla samla energi, inte bara till de där Pokémon-figurerna. Så välj ditt eget sätt oavsett om det är löpning, spela spel eller läsa böcker.

Snart är vardagen här igen med jobb och skola. Möjlighet till kvällspromenader, ensam eller i grupp, med eller utan mobil, kommer dock att finnas kvar även när sommarens speltrend har lagt sig.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons