Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glaskonst som imponerar

Stort, med mycket färg och bilder. Så beskriver glaskonstnärerna Anna-Lena Åsemyr och Jonas Johansson det konstglas de ställer ut hos Sandbergs.

Jonas Johansson har arbetat i tjugo år som glasblåsare på Orrefors glasbruk. Anna-Lena Åsemyr är utbildad inom glasformgivning i Växjö och inom glasblåsning på Riksglasskolan i Orrefors. Tillsammans har de under några år experimenterat i glashyttan på kvällarna, ett experimenterande som växte till ett nystartat företag där de nu jobbar med egna idéer och glasprojekt.

– Jonas har hållit på längre och har erfarenheten, säger Anna-Lena.

– Men Anna-Lena står för det mesta av designen och för allt gravyrarbetet, säger Jonas.

– Vi kompletterar varandras styrkor och svagheter på ett bra sätt, konstaterar Anna-Lena.

Båda två tycker att det är roligt att få chansen att göra sina egna grejer, att se hur det växer fram under resans gång och hur det inte alltid blir som man tänkt från början.

Om lördagens vernissage och utställningen hos Sandbergs, som är parets första separatutställning sedan de startade eget, säger de att det känns roligt att få lön för mödan.

– Det är kul att få visa upp det man är stolt över efter alla timmar av ensamt jobb, säger Jonas Johansson.

En av dem som beundrar parets utställning är Tord Turesson som har ett stort intresse för glaskonst.

– Jag tycker att det är roligt att se att de är så pass unga och redan så duktiga. Dessutom är jag imponerad av att de gör allt arbetet själva, från design via arbetet i glashyttan till färdig produkt.

Tillsammans med Annalena Kilsberger får Tord Turesson ta fram och hålla i en vacker glasskål, som är betydligt tunnare och lättare än vad besökarna först tyckte att den såg ut att vara.

-Jag föll pladask för den här skålen, för formen och för den gröna färgen, berättar Annalena Kilsberger.