Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glaskonstnär öppnar sin verkstad

Det är bråda tider för glaskonstnären Jeanette Håkansson. Knappt har dopträdet levererats till Finnerödja kyrka, så är det dags att börja förbereda hemma i Häggeboda för att ta emot besökare i glasverkstaden under Norra Vätterns konstrunda.

De blå tonerna är genomgående i Finnerödja kyrka. Och sedan ett par veckor tillbaka finns ett nytt blickfång till höger om altaret: ett dopträd med blå glasdroppar. Var och en med två små fiskar i mässing inuti. Varje droppe ska pryda kyrkan i ett år, för att sedan vid en dopfest ges bort till de familjer som har döpt sitt barn i kyrkan. Jeanette Håkansson har då även i guld bränt in barnets namn på glasdroppen.

- Glasdropparna är omtyckta, och inte bara hos barnfamiljer. Jag har fått höra att de passar i miljön även då en begravning hålls- då blir dropparna symbol för tårar, säger Jeanette.

Dopträdet i Finnerödja är hennes andra.

- Tidigare i år skapade jag ett lika dant fast mindre till Tiveds kyrka. Det kändes speciellt för mig, eftersom det är min hemtrakt, säger Jeanette.

Eller rättare sagt, den andra hemtrakten. För Jeanette växte upp även i Mariestad och hennes ögon glittrar när hon berättar om lördagens utflykt dit.

- Det var en riktigt lyckodag för mig. Jag åkte dit med min glaskonst ” Mitt Mariestad” som nu ställs ut på konsthallen Stallet.

- Men sen när jag kommer åter och ser Undens vatten- då vet jag ju att jag gjorde rätt som flyttade hit. Inget slår Tivedens miljö.

Hon lever sedan fem år tillbaka som 13:e generationen på släktgården i Häggeboda, nära Tived. Här var hennes far smed och kopparslagare, och samma lokal som då användes inrymmer nu Jeanettes glasverkstad och ateljérum.

- Jag har sån tur att min man Fredrik Håkansson roas av att hjälpa till med grovjobbet i vardagen, vilket ger mig möjlighet att ägna mig åt min konst. Det är ett privilegium att ha det så.

Det går inte att motstå erbjudandet om ett besök även hemma i glasverkstaden. Vi lämnar Finnerödja kyrka och kör söderut till Häggeboda.

Gårdsplanen är vindpinad, men inne i glasverkstaden känns det välkomnande. Ugnarna, som enligt Jeanette inte ser mycket ut för världen men lätt värms upp till 800 grader, finns i ett av förrummen, och ateljén i ett rum bakåt. Angränsande finns även verkstaden där konstnärsvännen Jan Axelsson ska ställa ut under kommande Norra Vätterns Konstrundan, se fakta här intill.

Jeanette lever i naturen, och vill även lyfta fram naturen i sitt glas. I ateljén finns skålar, ljushållare och prydnadsföremål som följer årstidsväxlingarna. Vinterns kalla men samtidigt vackra färger, den mustiga sommaren och höstens färgprakt finns alla fångade i Jeanettes konst.